Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Πειθαρχικά

 Έτριψα λίγο τα μάτια μου, όσο επιτρέπει η δέουσα προσοχή. Ξαναδιάβασα τον τίτλο, δεν είχα κάνει λάθος: Πειθαρχικό και ποινικό παράπτωμα οι καταλήψεις στα ΑΕΙ. Προχώρησα στο κείμενο της είδησης: αυτό προβλέπει νομοσχέδιο που κατατίθεται από το υπουργείο Παιδείας. Περιλαμβάνει στην ίδια κατηγορία τη διακοπή συνεδριάσεων συλλογικών οργάνων, την αφισορύπανση, την εκούσια παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος, των μαθημάτων και της ερευνητικής δραστηριότητας, την καταστροφή περιουσίας, καθώς και την αντιγραφή και τη λογοκλοπή. Με μια κουβέντα, όσα είχαν φτάσει εδώ και δεκαετίες να θεωρούνται ‘ακαδημαϊκές ελευθερίες’ και ‘κατακτημένα δικαιώματα’ των κομματικών παρατάξεων και κάθε άλλου που θεωρούσε τα πανεπιστήμια ξέφραγο αμπέλι ή τσιφλίκι του παππού του. Καλά και άγια όλα αυτά επί χάρτου. Δεν απομένει παρά να εφαρμοσθούν στην πράξη, και βέβαια όχι μόνο στα πανεπιστήμια. Τα κάθε είδους σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια δεν είναι χώροι ασκήσεων επαναστατικής αυθαιρεσίας. Αν κάποια στιγμή σημειωθεί η ιστορική αυτή αλλαγή, θα έχουμε απαλλαγεί από μια σοβαρή ενδημική νόσο της μεταπολίτευσης, που διαχρονικά μας έχει στοιχίσει ίσως περισσότερα από την Covid-19.


2 σχόλια:

Λήμνος είπε...

Επιτέλους να πρυτανεύσει η λογική και η σωφροσύνη! Θα το καταφέρουν και στα ΑΕΙ, όπως το κατάφεραν και με το κάπνισμα. Θα γίνουν αρκετές συγκρούσεις, αλλά θα ξεγυμνωθεί και η παράνοια το μπάχαλο της αριστεράς.

Πνευματικός είπε...

Στην καθομιλουμένη γλώσσα μας, περισσότερο χρησιμοποιούμε τη λέξη ΑΣΥΛΟ, για να περιγράψουμε οικτρές καταστάσεις της κοινωνικής ζωής.
Άσυλο ονομάζουμε τα Βρεφοκομεία εκθέτων βρεφών και Άσυλο επίσης ονομάζουμε -ακόμη περισσότερο και συχνότερα- τον Χώρο Ψυχιατρικού εγκλεισμού ατόμων, που διατελούν σε ακραίες ψυχοπάθειες..
Εκεί αμέσως τρέχει ο νους, όταν βλέπουμε την κατάσταση των Πανεπιστημίων μας, όπου οι διενεργούντες την οικτρή ακαταστασία προφανώς από κάτι ακραίο ψυχικό νόσημα πάσχουν..
Τέμενος Ιερό καλλιεργείας Γνώσης και Σοφίας και Παιδεύσεως είναι οι Χώροι Σπουδής. Πάμπολλοι νέοι προστρέχουν με δίψα να εφοδιασθούν με τα εξαίσια εφόδια της Επιστήμης, η οποία απαιτεί Α-συλία, μη ενόχληση, μη διαταραχή, μη "σύλληση", δηλ. βάναυση και αποτρόπαια καταπάτηση και καταλήστευση ενός ιερού χώρου..
Είναι λυπηρό να θεσπίζεται Αστυνομία Πανεπιστημίων.
Θα έπρεπε να υπάρχει τέτοια καλλιέργεια, τέτοια ευαισθησία, τέτοιος υψηλού επιπέδου Πολιτισμός, όπου ενστικτωδώς όλοι θα καθηλώνονταν με δέος απέναντι σε πρόσωπα και πράγματα της Πανεπιστημιακής Κοινότητος, όπου μια Κατάληψη ή ένας εμπαιγμός (παραπέμπω στον πρόσφατο εξευτελισμό του Πρυτάνεως στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) θα σήμαινε συναγερμό στην Κοινή Γνώμη και στη Δημοσιογραφία, θα έφερνε Παραίτηση του καθ'ύλην αρμοδίου Υπουργού ή και Πτώση της Κυβέρνησης..
Δεν είναι, λοιπόν, μόνο ο Νόμος.
Απαιτείται να το πάρει στα ζεστά και να αλλάξει νοοτροπία όλη η Κοινωνία!.