Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

Αρχιχρονιά

 Πριν μερικά χρόνια είχα βρει και αναρτήσει το ποίημα του Χιλιανού Nicanor Parra με τίτλο ‘Προς νέο ποιητή’. Αντιγράφω ξανά τους πρώτους και τους τελευταίους στίχους του:

Γράψε όπως θέλεις
Σε όποιο στυλ θέλεις
........
Μόνο μ’ αυτόν τον όρο, βέβαια:
Πρέπει να βελτιώσεις τη λευκή σελίδα.

     Ένας ‘τόμος καινός μέγας’ από 365 λευκές σελίδες ανοίγεται σήμερα μπροστά στον καθένα μας. Είναι στη διάθεσή μας για να γράψουμε σ’ αυτόν ό,τι θέλουμε, όπως το θέλουμε. Ας προσέξουμε όμως τον μοναδικό όρο: πρέπει να βελτιώσουμε την κάθε λευκή σελίδα. Μπορεί οι άνθρωποι και οι περιστάσεις να προσπαθήσουν να τη λεκιάσουν, να την αμαυρώσουν ή και να την απαλείψουν, ή να μας προκαλούν να το κάνουμε εμείς. Ας μη δεχθούμε τις προκλήσεις. Ας κάνουμε το καλύτερο, κι ας είμαστε έτοιμοι και να σβήσουμε, να ξεχάσουμε, να συγχωρήσουμε. Οι λευκές μας σελίδες έχουν αντίκρισμα στην αιωνιότητα. Να μη ντραπούμε να τις δείξουμε μια μέρα στον Θεό και σε όλο τον κόσμο καλογραμμένες.


1 σχόλιο:

Konstantinos είπε...

Ναί, Γιατρέ μου, ὄντως μᾶς χαρίζονται αὐτὲς οἱ365 λευκὲς σελίδες. Μακαρι νὰ μὴν τὶς γεμίσουμε μὲ ἀστοχίες καὶ αὐτοπροβολῆς ἐγκώμια. Μακαρι δὲ κάθε μέρα νὰ τὶς κλειναμε μὲ τό "Ἐλεησόν με ὁ Θεός, ἐλεήσόν με"...π.κ