Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Μεροληψία


Διάβασα χθες σε ιστολόγιο ένα απλό και συγχρόνως εύστοχο σχόλιο-ερώτημα: «Πώς, μετά τον Μάιο που επιτράπηκε ο κόσμος στις Εκκλησίες και η Θεία Κοινωνία, τα κρούσματα δεν ανέβηκαν;». Δεν είδα και δεν άκουσα να ‘παίζει’ σε συζητήσεις και δημοσιεύματα αυτή η απλή και συγχρόνως πολύ ορθή επιδημιολογική παρατήρηση. Δεδομένου ότι όλα τα κρούσματα, όλες οι ανιχνεύσεις, καταγράφονται καθημερινά και κοινοποιούνται με ακρίβεια ατόμου, είναι πολύ εύκολο να γίνει μια γραφική παράσταση που να αποδίδει τη διακύμανση της νοσηρότητας στο διάστημα αυτό σε συσχέτιση με τα μέτρα και τους παράγοντες που μπορεί να την επηρεάζουν. Οι δυο μήνες μετά το άνοιγμα των ναών είναι αρκετός χρόνος για να φανεί τυχόν αρνητική επίδραση του ‘εκκλησιαστικού συνωστισμού’ στην εξέλιξη της πανδημίας (η επίδραση του ανοίγματος του τουρισμού ήδη φαίνεται πολύ πιο σύντομα): απλούστατα, δεν υπήρξε τέτοιο φαινόμενο. Δεν το σκεφθήκαμε; Κάνουμε πως δεν το βλέπουμε; Ένα από τα βασικά κριτήρια αξιοπιστίας σε όλες τις ιατρικές εργασίες είναι αν έγινε μεροληπτική επιλογή δεδομένων (δηλ. αν χρησιμοποιήθηκαν όλα τα υπάρχοντα στοιχεία και όχι μόνο εκείνα που ευνοούν τα συμπεράσματα που θέλουμε να βγάλουμε). Επιτέλους, ας είμαστε ειλικρινείς και αντικειμενικοί με την αλήθεια και ας μην προσπαθούμε να στηρίξουμε το αντιεκκλησιαστικό μας μένος με επιλεκτικά επιχειρήματα.

4 σχόλια:

Λήμνος είπε...

Νομίζω πως και οι λοιμωξιολόγοι και η κυβέρνηση έλαβαν το μήνυμα, γι' αυτό και δεν ξαναανφέρθηκαν στις εκκλησίες. Μάλιστα και όσον αφορά στις μάσκες είναι πολύ διστακτικοί στο να τις επιβάλουν στους εκκλησιαζόμενους αν και τις επέβαλαν σε όλους τους κλειστούς χώρους. Νομίζω πως θέλουν να επανορθώσουν για την "πιθανή μεροληψία" του Μαρτίου-Απριλίου.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή "Λήμνος" αυτοί που λες, παρά την πρόβλεψή σου, επέβαλαν ήδη τη χρήση μάσκας στους εκκλησιαζόμενους! Εξάλλου διάβαζα σήμερα συνέντευξη του καθηγητή γενετικής Μανώλη Δερμιτζάκη που επανέρχεται στο θέμα της θείας Κοινωνίας και "αποφαίνεται" ότι μεταδίδει τον ιό.... Το χαβά τους όλοι αυτοί!

Ανώνυμος είπε...

Ορίστε, κοντά στους τόσους άλλους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι έχουν τις επιφυλάξεις τους για την τίμια και ειλικρινή ενημέρωση από τους εντεταλμένους του συστήματος, μιλάει ένας ακόμη γιατρός και μάλιστα πνευμονολόγος, με μια παρατήρηση, η οποία πέρα από τους επιστημονικούς συσχετισμούς, διακρίνεται για την αντικειμενικότητά της και το λογικότατον του ερωτήματος!

Α. Παπαγιάννης είπε...

Ας το διευκρινίσω, για να μη παρεξηγούμαι: δεν αμφισβητώ την επίσημη ενημέρωση, απεναντίας. Το υγειονομικό πρόβλημα υπάρχει, και δεν θέλουμε να το δούμε να διογκώνεται και να ξεφεύγει από τον έλεγχο, γι' αυτό και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε στις πραγματικές του δυνητικές εστίες (π.χ. στα πάρτι και τους κάθε είδους συνωστισμούς). Το "αντιεκκλησιαστικό μένος" αναφέρεται κυρίως σε αρθρογράφους σε διάφορα Μέσα που έσπευσαν να θέσουν θέμα προστασίας και μέτρων στους εκκλησιαστικούς χώρους.