Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Αντίμετρα

Ακούμε κάθε τόσο από αυτούς που αρέσκονται να αναδιφούν στην ιστορία να διατυπώνουν σχόλια, κρίσεις και υποθέσεις π.χ. για το σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότωφ ή για την πολιτική κατευνασμού (appeasement) του Τσάμπερλεν προς τον Χίτλερ ή άλλα παρόμοια ιστορικά συμβάντα («τι θα γινόταν αν…» ή «αν δεν…»). Το μόνο βάσιμο συμπέρασμα απ’ όλες αυτές τις αναλύσεις είναι ότι τίποτε από αυτά δεν εμπόδισε τον Αδόλφο να εισβάλει στην Πολωνία και να αρχίσει τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, με τα τραγικά του αποτελέσματα. Τα υπόλοιπα είναι ιστορική φαντασία.
     Έτσι και τώρα. Η υπερφίαλη διγλωσσία του Αμερικανού προέδρου από τη μία, η ανοχή των Ρώσων από την άλλη, οι χλιαρές δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών, οι συγκρατημένες προειδοποιήσεις κάποιων που τολμούν να ψελλίσουν τις ανησυχίες τους, δεν ανακόπτουν, απεναντίας χαϊδεύουν τον Ερντογάν και τον ωθούν να συνεχίσει μια εισβολή σε άλλη χώρα (όπως ώθησαν και τον προκάτοχό του Ετσεβίτ να προχωρήσει στον ‘Αττίλα’ και την κατοχή της μισής Κύπρου). Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις ή αυταπάτες: αναχαίτιση στρατιωτικής ισχύος με διπλωματικές δηλώσεις δεν γίνεται. Αυτές έχουν την όποια αξία τους πριν αρχίσουν οι επιχειρήσεις. Από εκεί και μετά δυστυχώς τον λόγο έχει η σκληρή γλώσσα των όπλων, αλλά και οικονομικών και άλλων αντιποίνων που πραγματικά πονάνε. Πρόχειρα παραδείγματα: πάγωμα των καταθέσεων στο εξωτερικό και κάθε οικονομικής σχέσης του υπόλοιπου κόσμου με την Τουρκία, αναστολή κάθε ενταξιακής ή άλλης διαπραγμάτευσης, αποκλεισμός από συνέδρια, αθλητικές ή άλλες διοργανώσεις, με άλλα λόγια γενικό εμπάργκο μέχρι τη λήξη της πολεμικής δράσης.
     «Καλά, που ζεις; Γίνονται τέτοια πράγματα;» θα ρωτήσει κάποιος. Όχι βέβαια, ιδίως όταν έχεις να κάνεις με ‘ηγέτες’ που κάνουν σχόλια του τύπου «Μας αρέσουν οι Κούρδοι, αλλά δεν μας βοήθησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία» (Ντ. Τραμπ, χθες). Περίπου σα να λέμε εμείς «Σύμμαχοί μας οι Αμερικανοί, αλλά δεν ήταν δίπλα μας στους περσικούς πολέμους». Τι άλλο να περιμένουμε; Αλίμονο στον κόσμο που έχει τέτοιους φίλους και συμμάχους.

2 σχόλια:

Απόστολο είπε...

Έτσι είναι.

Απόστολος-Γεώργιος Ι. Σοφός είπε...

Σωστά! Τελικά μόνοι μας πρέπει να διαφυλάξουμε το σπίτι μας...