Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Ανωτερότητα


Προχθές η Καθημερινή δημοσίευσε τα αποτελέσματα έρευνας του Pew Research Center για τις απόψεις των Ευρωπαίων για τη θρησκεία, τον πολιτισμό και τη διαφορετικότητα. Εκτός από άλλες παραμέτρους, ενδιαφέρον έχει πόσοι από τους ερωτηθέντες συμφωνούν με τη δήλωση: «Ο λαός μας δεν είναι τέλειος, αλλά ο πολιτισμός (κουλτούρα) μας είναι ανώτερος από τους άλλους». Σύμφωνα με την έρευνα [δείτε τον χάρτη], ποσοστό 89% των Ελλήνων συμφωνεί μ’ αυτήν, όταν οι αντίστοιχες τιμές είναι 46% για τους Άγγλους, 36% για τους Γάλλους, 47% για τους Ιταλούς, 45% για τους Γερμανούς, μόλις 20% για τους Ισπανούς και  69% για τους Ρώσους. Εκείνοι που μας πλησιάζουν είναι οι Γεωργιανοί (85%).
     Έχουμε λοιπόν τα πολιτισμικά πρωτεία, κατά τη γνώμη μας τουλάχιστον. Βέβαια αυτό που δεν ξεκαθαρίζει η έρευνα είναι αν με τον όρο «πολιτισμός» εννοούμε αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα ή αυτό που κουβαλούμε στα γονίδιά μας ως αχθοφόροι ενδόξου παρελθόντος. Προφανώς τα δυο πράγματα έχουν διαφορά. Κι εδώ αναφύονται και άλλα ερωτήματα. Αρκεί άραγε ο ‘Μεσαίωνας’ της Οθωμανικής δουλείας για να εξηγήσει τις πολιτισμικές μεταλλάξεις μας; Στις πόσες γενιές ξεφτίζει το πολιτισμικό γονιδίωμα; Πόσες κυβερνήσεις χρειάζονται για να επιφέρουν τον εκφυλισμό του; Και υπάρχουν άραγε κάποια ανθεκτικά γονίδια που να επιζούν «ως σπινθήρες υπό την τέφραν» και περιμένουν κάποιο ζωογόνο φύσημα για να αναζωπυρωθούν; Αν κρίνουμε από τις διεθνείς επιδόσεις πολυαρίθμων συμπατριωτών μας σε ποικίλους τομείς, η απάντηση είναι θετική. Υπάρχουν κι αυτά, έστω κι αν ακόμη δεν έχουν φουντώσει για να κάψουν τα σάπια στάχυα που πνίγουν την επικράτεια. Δικαιούμαστε να ελπίζουμε, έστω και «παρ’ ελπίδα πάσαν». Και να ζούμε με την μεθυστική ψευδαίσθηση της διαχρονικής πολιτισμικής ανωτερότητος.

3 σχόλια:

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ είπε...

Η ΜΙΚΡΗ ΕΛΛΑΔΑ (ΜΙΚΡΗ ΕΙΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟ)ΕΧΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΕΙΣ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΤΟΡΘΩΣΕ ΝΑ ΤΟΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ.

Απόστολο είπε...

Στην Οθωμανική δουλεία ο λαός μας μεγαλούργησε πνευματικά με πλήθος νεομαρτύρων αλλά και πολιτιστικά με τις κοινότητες. Από τον Κοραή κι έπειτα, άρχισε η κατεδάφιση η οποία τώρα γίνεται με δυναμίτες. Παρ' όλ' αυτά, η "παραγωγή" αγίων συνεχίζεται προς δόξαν Θεού.

Κωνσταντινος είπε...

...Δυο λαοι με υψηλο ποσοστο "αυτοεκτιμησης" στο σχετικο ερωτημα ερευνας του Rew Research Center. Νομιζω δικαιολογημενα...γιατι εμεις ομογενοποιηθηκαμε αρκετα νωρις σε σχεση με τους υπολοιπους Ευρωπαιους.Ιωνες -Αχαιοι- Δωριεις, ολοι αυτοι,ΕΜΕΙΣ...ειμαστε ΕΝΑ και με κοινο ονομα πριν του Ρωσσους ,τους Γαλλους ,Αγγλους,Ιταλους ,Ισπανους και ολοι μαζι αφησαμε μεγαλο αποτυπωμα στην Ιστορια,χωρις απο κει προς τα εδω σοβαρες μιξεις αιματος. Μονον απωλειες αιματος και παρακαλω μεγαλες.ΚΑΙ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΥΤΑ Η ΨΥΧΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΑ ΞΕΧΑΣΗ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ .Νομιζω τα % εχουν να κανουν με τον χρονο ομογενοποιησης των φυλων των λαων αυτων σε ενα εθνος και την σε βαθος συνειδητοποιηση της ταυτοτητας τους.Κατι αναλογο πρεπει να εχουμε και με τους Γεωργιανους (Κολχικους).