Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Κεκλεισμένων

Πριν μερικά χρόνια είχαμε ακούσει την ομολογία Γιουνκέρ, ότι η Ευρώπη συνέχιζε να δανείζει την Ελλάδα παρόλο που ήξερε ότι δεν θα μπορεί να ξεπληρώσει τα χρέη της. Τώρα ήρθε προ ημερών ο Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί να προσθέσει τις δικές του εξομολογήσεις. Αντιγράφω από το σχετικό άρθρο του Π. Μπουκάλα στην Καθημερινή (6/9/2017):
     Τι είπε ο κ. Μοσκοβισί, που συμμετείχε στο Οικονομικό Φόρουμ του ιδρύματος Αμπροσέτι, κοντά στη λίμνη του Κόμο; Πολύ απλά, ότι ο τρόπος με τον οποίο επιβλήθηκαν τα μνημόνια στη χώρα μας είναι σκανδαλωδώς αντιδημοκρατικός. Μια επείσακτη βαναυσότητα που ευτέλισε αλαζονικά τους θεσμούς της Ελλάδας, περιφρόνησε τους πολιτικούς της και καθύβρισε τους πολίτες της. Οι δηλώσεις του επιτρόπου αναλυτικά: «Πρόκειται για σκάνδαλο σχετικά με τις δημοκρατικές διαδικασίες. Οχι επειδή οι αποφάσεις ήταν σκανδαλώδεις, αλλά διότι το να λαμβάνεις αποφάσεις με αυτό τον τρόπο για το μέλλον ενός λαού, το να επιβάλλονται λεπτομερείς αποφάσεις στον τομέα των συντάξεων, της αγοράς εργασίας... Αναφέρομαι στις κύριες λεπτομέρειες, από τις οποίες εξαρτάται η ζωή μιας χώρας. Οι λεπτομέρειες αυτές αποφασίστηκαν μέσα σε έναν Οργανισμό, κεκλεισμένων των θυρών, από τεχνοκράτες, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο εκ μέρους ενός Κοινοβουλίου. Χωρίς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να γνωρίζουν τι πραγματικά λεγόταν, χωρίς αμετάβλητα κριτήρια ή μια ενιαία γραμμή».
     «Χωρίς τον παραμικρό έλεγχο εκ μέρους ενός Κοινοβουλίου». Του ελληνικού δηλαδή. Που απλώς επικυρώνει τα αποφασισμένα. Οχι βέβαια. Καμιά χαρά δεν προκαλεί η ειλικρίνεια του κ. Μοσκοβισί. Θλίψη στη θλίψη προσθέτει. Και θυμό στον θυμό. Ηταν άλλωστε κι αυτός μέσα από τις κλειστές θύρες.

     Και προσθέτω κι εγώ: Κάτι τέτοια (όπως και οι κατά καιρούς ‘λάθος εκτιμήσεις’ του ΔΝΤ και των συναφών οργανισμών) είναι που «δεν μας αφήνουν ν’ αγιάσουμε». Βλέπουμε πόσο καθαρά και έντιμα μας φέρονται οι άλλοι, και δεν αποφασίζουμε να σιάξουμε τα δικά μας στραβά. Αυτές οι κλειστές πόρτες φταίνε.

1 σχόλιο:

Απόστολο είπε...

Ναι, οι πόρτες οι κλειστές, διάβαζε Στοές. Κρίμα στην Ευρώπη!