Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Κέντρο

Παρακολουθώ εδώ και καιρό -- πολύ χαλαρά και από απόσταση ασφαλείας, μη φαντασθείτε κανένα ζωηρό ενδιαφέρον -- τα τεκταινόμενα στον ευρύ και ασαφή (fuzzy τον λένε στα αγγλικά) χώρο του Κέντρου, περίπου σαν να συμβαίνουν σε κάποιον άλλο πλανήτη, σ’ ένα επεισόδιο του Star Trek. Γούστο έχει το πράγμα. Εν όψει μιας ‘επανίδρυσης του χώρου’ κάθε τόσο ανακοινώνεται μια νέα υποψηφιότητα ενός επίδοξου ηγέτη, που συνοδεύεται από δηλώσεις και σχόλια και εικασίες για το αν ο Α ή η Β πλησιάζει περισσότερο στην αριστερά ή το κέντρο, και κατά πόσον η νοοτροπία του θυμίζει περισσότερο τον ιστορικό ιδρυτή του κινήματος (ονόματα δεν λέμε) ή «κλείνει το μάτι» συνωμοτικά προς μια άλλη πτέρυγα, ελπίζοντας να αγρεύσει αναποφάσιστους (αλήθεια, σε τι ακτίνα από το κέντρο θεωρείσαι στ’ αλήθεια Κέντρο και όχι... απόκεντρο;). Βλέπω και τους ‘απέξω’ (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) να παίζουν κι αυτοί τα δικά τους επικοινωνιακά στοιχήματα, προσπαθώντας να μη χάσουν το Κέντρο (με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω), αγωνιώντας να προσεταιρισθούν τον ευρύ αυτό χώρο της πολιτικής γεωγραφίας, που κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς πρεσβεύει (η ιδεολογική φυσιογνωμία θα καθορισθεί μετά την εκλογή αρχηγού). Θα μπορούσε να είναι μια έξοχη κωμωδία τύπου Λώρελ και Χάρντι. Και αναρωτιέμαι, αφελώς, πόση σχέση έχει η μακροσκελής αυτή παράσταση με αυτό που ονομάζουμε καθημερινότητα του πολίτη.

3 σχόλια:

Απόστολο είπε...

Star Trek αλλά με κούκλες. Σαν αυτό που έβλεπα στην ασπρόμαυρη τηλεόραση της ΥΕΝΕΔ προ του 1974, αν θυμάμαι καλά. Πώς χαιρόμουν όταν έμπαιναν στα κουβούκλια για να πάνε στον πύραυλο να συμπαραταχθούν! Μόνο που ήταν ανδρίκελα και μινιατούρες. Καρικατούρες του σκηνοθέτη αλλά πολύ επιτυχείς, για αφελή παιδάκια.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Τα σήριαλ με τις κούκλες ήταν ο Captain Scarlet και οι Thunderbirds, όχι το Star Trek. Υπάρχουν στο YouTube, έτσι για να θυμόμαστε κάθε τόσο τα πρώτα βήματα της τηλεόρασης στην Ελλάδα (κάθε πέρσι και καλύτερα...).

Απόστολο είπε...

Ναι, ναι, αυτό ήταν. Δεν θυμόμουνα τον τίτλο. Ξέχασα να βάλω το "σαν". Και Κλούβιο και Σουβλίτσα βλέπαμε. Τότε. Ευχαριστώ.