Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Σεβασμός

Έλαβα πρόσφατα ένα ηλεκτρονικό μήνυμα με τίτλο «Πώς μαθαίνουν οι Ιάπωνες μαθητές να σέβονται το σχολείο τους». Οι εικόνες του δείχνουν παιδιά κάθε ηλικίας να σκουπίζουν και να σφουγγαρίζουν τα δάπεδα, ακόμη και να καθαρίζουν τις τουαλέτες. Αναρωτήθηκα πόσα σχολεία και πόσοι εκπαιδευτικοί παρ’ ημίν θα επιζούσαν αν ζητούσαν από τους μαθητές τους να κάνουν παρόμοιες εργασίες στα πλαίσια της σχολικής τους παιδείας; Μπορώ να φαντασθώ έξαλλες μαμάδες και μπαμπάδες να ωρύονται στους συλλόγους γονέων και στα γραφεία των δασκάλων και καθηγητών και να απαιτούν «επί πίνακι» τα κεφάλια αυτών που τόλμησαν να μειώσουν τόσο τα μανάρια τους. Όμως μόνο έτσι μαθαίνει κανείς να σέβεται την κοινή περιουσία, με το να την θεωρεί δική του υπόθεση και να αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτήν. Αρχίζοντας από το σχολείο, αύριο θα σέβεται το σπίτι του, τη γειτονιά του, την πόλη του και τα μνημεία της, αλλά και την ιστορία του και τον πολιτισμό του. Γιατί όλα αυτά είναι τελικά μέρος του ιδίου συνόλου. Την έλλειψη μιας τέτοιας παιδείας τη βλέπουμε καθημερινά γύρω μας.

 
 
 
 
 

5 σχόλια:

Απόστολο είπε...

Πολύ καλά φαντάζεστε. Έτσι θα γίνονταν στην Ελλάδα αν τολμούσαμε κάτι τέτοιο. Πρόσφατα μια μητέρα ήρθε στο σχολείο και "απειλούσε θεούς και δαίμονες" επειδή ο δάσκαλος εφημερίας μάλωσε και πήρε και μίλησε τον γιο της κατ' ιδίαν επειδή αυτός (ο μαθητής) τον κορόιδεψε, όταν του είπε ο δάσκαλος να βγει έξω στο διάλειμμα όπως προβλέπεται αφού είχε καλό καιρό και να μην κάθεται στο διάδρομο.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Δυστυχώς ακούμε κάθε μέρα τέτοιες ιστορίες, και ξέρουμε τη ρωμέικη νοοτροπία στα ζητήματα αυτά. Οι εκπαιδευτικοί σίγουρα έχουν πολύ καλύτερη και πιο άμεση γνώση. Απορώ μάλιστα πώς δεν έχει γίνει τόσα χρόνια κυρίαρχο κλαδικό αίτημα η ασυλία τους από τέτοιες "γονικές" παρεμβάσεις (αλλά τι λέω τώρα;;;).

Απόστολο είπε...

Κυρίαρχο κλαδικό αίτημα αυτό που λέτε; Μα, τι λέτε τώρα; (Αναστεναγμός)

αμφοτεροδέξιος είπε...

"Αναρωτήθηκα πόσα σχολεία και πόσοι εκπαιδευτικοί παρ’ ημίν θα επιζούσαν αν ζητούσαν από τους μαθητές τους να κάνουν παρόμοιες εργασίες στα πλαίσια της σχολικής τους παιδείας;"

https://amfoterodexios.blogspot.gr/2017/04/blog-post_79.html

Α. Παπαγιάννης είπε...

Αμφοτεροδέξιε, ευχαριστώ για την αναπαραγωγή. Χριστός ανέστη!