Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Αλήθεια

Δεν ξέρω πόσοι διάβασαν τη σημερινή επιστολή του κ. Π. Νικολόπουλου, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίτιμου διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στην Καθημερινή, με τίτλο ‘Η αλήθεια είναι διεθνής γλώσσα’. Δεν ενδιαφέρει τόσο η αναφορά της στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο οι πληροφορίες που περιέχει για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ιαπωνίας στο Τόκιο. Αντιγράφω ένα απόσπασμα με ιδιαίτερη σημασία:

     «Στην είσοδο του κεντρικού αναγνωστηρίου του νέου κτιρίου της Εθνικής και της Διαίτης Βιβλιοθήκης της Ιαπωνίας στο Τόκιο υπάρχει επιγραφή στα ελληνικά και παρουσιάζει το χωρίον του Ευαγγελίου του Ιωάννου με τη ρήσιν του Χριστού: Η αλήθεια ελευθερώσει υμάς. Στην απορία μου πώς σ’ ένα κρατικό ίδρυμα κράτους το οποίο ελάχιστη σχέση έχει με τον χριστιανισμό και τον ελληνισμό τοποθετείται επιγραφή με χριστιανική ρήση και μάλιστα στα ελληνικά, η απάντηση ήταν αποκαλυπτική· ότι ο χριστιανισμός και ο ελληνισμός αποτελούν τη βάση του σύγχρονου πολιτισμού. Η δε επιγραφή αυτή είναι η αρμοδιότερη για να χαρακτηρίσει τη σημασία του κεντρικού αναγνωστηρίου μιας βιβλιοθήκης, μάλιστα εθνικής». 

     Ερμηνευτική σημείωση: Η ονομασία ‘Εθνική Δίαιτα’ αναφέρεται στο ιαπωνικό κοινοβούλιο (kokkai). Πρόκειται συνεπώς για την βιβλιοθήκη του κοινοβουλίου της Ιαπωνίας. Τυχόν συγκρίσεις με τα καθ’ ημάς αφήνονται στη φαντασία των αναγνωστών.

6 σχόλια:

Απόστολο είπε...

Και παραμένουν φανταστικά. Αρχαία ελληνική φιλοσοφία, ρωμαϊκό δίκαιο και χριστιανισμός, οι πυλώνες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Μέχρι τον Καρλομάγνο τουλάχιστον. Μετά, το πράγμα μπερδεύτηκε πολύ. Η ανάμνηση όμως είναι ισχυρότατη.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Το σημαντικό βέβαια είναι η αναγνώριση από χώρες και πολιτισμούς που είναι στους αντίποδες της υδρογείου...

Απόστολο είπε...

Αυτό νομίζω ότι θέλει να δώσει και η παρούσα ανάρτηση. Στα ιαπωνικά και με Ιάπωνες θα μπορούσαμε μάλλον να συνεννοηθούμε. Στα ελληνικά με Έλληνες είναι κομμάτι δύσκολο. Ποιά ελληνικά δηλαδή; Μια φορά κι έναν καιρό! Αν ανοίξετε βιβλία Γλώσσας Δημοτικού από την Α΄κιόλας τάξη, φαίνεται καθαρά. Σε λίγες ημέρες πρέπει να διδάξω το κείμενο στην Γ΄,"Τότε που βγάλαμε βόλτα τον Επιτάφιο". Επόμενο μάθημα, "Μακαρόνια με κιμά" κλπ. Στο Τόκιο, "Η αλήθεια ελευθερώσει υμάς".

Απόστολο είπε...

Δείτε και αυτό: http://www.lifo.gr/articles/mikropragmata/139528

Απόστολο είπε...

Σήμερα το ρεπορτάζ λέει ότι μετά από γενική κατακραυγή, το μάζεψαν.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Απόστολε, το έγραψε ο Παύλος στον Τιμόθεο: "ἀπὸ μὲν τῆς ἀληθείας τὴν ἀκοὴν ἀποστρέψουσιν, ἐπὶ δὲ τοὺς μύθους ἐκτραπήσονται". Κοινώς οι άνθρωποι γενικά και από τους αρχαίους χρόνους αρέσκονται στα παραμύθια. Γι' αυτό επιπλέουν τόσοι "φελλοί".