Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Θεωρίες

Ένας μακαρίτης άγγλος γιατρός έγραφε κάποτε ότι, όταν του ζητήθηκε να δώσει σε διεθνές συνέδριο μια διάλεξη με θέμα ‘Η επόμενη χιλιετία στον διαβήτη’, μπόρεσε να κάνει προβλέψεις με απόλυτη αυτοπεποίθηση, ξέροντας ότι κανείς από το ακροατήριο δεν θα ήταν σε θέση να τον διαψεύσει.
     Γιατί το θυμήθηκα; Διότι άκουσα χθες στο ραδιόφωνο σε μια ενημερωτική εκπομπή ότι ο Ήλιος μας θα χάσει όλο το στοιχείο ήλιο μέσα στα επόμενα ένα και μισό δισεκατομμύριο χρόνια, και ότι σε τεσσεράμισυ δισεκατομμύρια χρόνια ο γαλαξίας μας θα συγκρουσθεί με άλλον γαλαξία και θα δημιουργηθεί ένας υπεργαλαξίας (αν το έπιασα σωστά). Μάλιστα! Κι αν δεν το πιστεύετε, δεν έχετε παρά να περιμένετε λίγο.
     Γούστο έχουν οι επιστήμονες. Επιμένουν να πλάθουν θεωρίες για όσα έγιναν πριν εκατομμύρια χρόνια και για όσα θα συμβούν σε δισεκατομμύρια χρόνια, ενώ βλέπουν ότι ακόμη και η γνώση του σήμερα (π.χ. στην ιατρική) συχνά δεν ισχύει αύριο ή μεθαύριο. Λυπούμαι, αλλά μια τέτοια ‘θεωρία για τη θεωρία’ (χωρίς πρακτικές συνέπειες για την καθημερινή ζωή) έχει μόνο... θεωρητικό ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: