Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Ενημέρωση

Η ‘υπεύθυνη και αντικειμενική ενημέρωση’ είναι κυρίαρχο σύνθημα στην εποχή μας, και βέβαια παραδοσιακά αποτελεί τον σκοπό της δημοσιογραφίας. Ωστόσο, έχει πάψει πλέον να αποτελεί τον κύριο σκοπό της. Το ζητούμενο είναι να ‘βγάλουμε είδηση’. Αν με την ‘είδηση’ εννοούμε να προκαλέσουμε αίσθηση, να βάλουμε λόγια στο στόμα του άλλου και να τα προβάλουμε στη συνέχεια ως ‘διαρροές’, μ’ ένα λόγο να ‘κατασκευάσουμε’ γεγονότα, τότε δεν απέχουμε πολύ από την έννοια του ηθικού αυτουργού: με το λέγε-λέγε οδηγούμε τα πράγματα εκεί που θέλουμε, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία και τη διαιώνιση των κρίσεων.
     Αυτή την αίσθηση αποκομίζει κανείς όλο και περισσότερο καθώς ακούει τις ερωτήσεις που υποβάλλονται σε υπουργούς, πρωθυπουργούς και άλλα πρόσωπα της πολιτικής επικαιρότητος. Θα γίνει ανασχηματισμός; Τι θα κάνετε με τους ανυπότακτους; Σχεδιάζετε διαγραφές; Θα πάμε σε εκλογές και πότε; Θα βγούμε από το ευρώ; Και πάει λέγοντας. Και αλίμονο στον ανακρινόμενο που δεν θυμάται τί είπε στον καθένα από τους περίεργους ανακριτές. Η όποια λεκτική ‘τρίχα’ του γίνεται τριχιά και περνιέται σαν θηλειά στο λαιμό του. Κάθε λέξη του, συχνά απομονωμένη από το σύνολο του λόγου, μεταδίδεται με τα σύγχρονα μέσα στις τέσσερεις γωνίες του σύμπαντος και γίνεται ηλεκτρονική επιδημία, που προσβάλλει πρωτίστως την αλήθεια. Η μολυσμένη αυτή αλήθεια μπορεί να προκαλεί πάμπολλα θύματα, αλλά ποιος νοιάζεται; Η 'ενημέρωση' πάνω απ' όλα.
     Γιατί συμβαίνει αυτό; Έχω τη θεωρία μου. Όπως ο ιατρικός υπερπληθυσμός δημιουργεί τεχνητή νοσηρότητα (αύξηση περιττών εξετάσεων και συνταγών και δεύτερων γνωμών), έτσι και ο δημοσιογραφικός υπερπληθυσμός δημιουργεί τεχνητή ‘επικαιρότητα’: όλοι από κάπου πρέπει να βγάλουν ‘ψωμί’. Και αν λάβουμε υπόψη ότι τα ιδιωτικά Μέσα εξυπηρετούν επιχειρήσεις με συμφέροντα δισεκατομμυρίων που παίζονται πάνω σε μια είδηση ή ‘είδηση’, τότε δεν απέχουμε πολύ από το να καταλάβουμε πώς λειτουργεί το σύστημα της διαπλοκής. Και να το αντιμετωπίσουμε με την ανάλογη καχυποψία.

3 σχόλια:

ΑΠΟΣΤ-ΓΕΩΡ ΣΟΦΟΣ είπε...

Και μάλιστα, δημιουργείται "φαύλος κύκλος". Όσο οι ειδήσεις χωρίς ιδιαίτερη αξία πολλαπλασιάζονται, το κοινό αδιαφορεί και οι δημοσιογράφοι βλέποντάς το αυξάνουν τη παροχή ασήμαντων ειδήσεων και τούμπαλιν...

Λήμνος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα! Τις τελευταίες ημέρες τρώγονται πάλι για εκλογές. Δεν υπάρχει panel σε κανάλι στο οποίο να μην τεθεί προς συζήτηση το θέμα των εκλογών. Πες, πες, πάλι σε εκλογές θα σύρουν τη χώρα, χωρίς λόγο, τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Τσίπρα το υψηλότερο ποσοστό λαϊκής στήριξης. Το είδαμε άλλωστε και στο δημοψήφισμα. Είμαι εξοργισμένη με την δημοκρατία μας. Όπως πάνε, θα την κάνουν άμεση!!!

Ανώνυμος είπε...

κύριε Παπαγιάννη, έπεσες διάνα. Πρώτη φορά διαβάζω τόσο λιτή καί σωστή ανάλυση για την πληθώρα των ανούσιων ερωταπαντήσεων στα ΜΜΕ. Ευτυχώς στην οικογένειά μας έχουμε κλείσει προ πολλών ετών την τηλεόραση κι έχουμε ηρεμήσει.