Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Το δίλημμα

Σχεδόν 24 ώρες διάσκεψη κορυφής, και τι δίλημμα προκύπτει;
     Ή να δεχθούμε να αναλάβουν τη διαχείρισή μας Γερμανοί και άλλοι τεχνοκράτες με την προοπτική να γίνουμε ίσως κάποια στιγμή στοιχειωδώς πολιτισμένο κράτος.
     Ή, κλείνοντας οριστικά την Ευρωπαϊκή μας παρένθεση, να συνεχίσουμε να ζούμε ως ανεξάρτητοι και ξιππασμένοι ζορμπάδες υπό την ηγεσία λαοπλάνων πολιτικών και αργόσχολων συνδικαλιστών.
     Υπάρχει άραγε τρίτη επιλογή; Νομίζω ότι σε απλά ελληνικά τη λένε θαύμα. Μπορούμε να το ευχόμαστε, όχι όμως να το εγγυηθούμε ή να το επιλέξουμε.   
     Βλέπετε, παντού παρεισφρέει η λέξη ‘πίστη’. Ή θα πρέπει να μας πιστέψουν οι άλλοι ότι θα κάνουμε όσα λέμε, ή θα πρέπει εμείς να πιστέψουμε κάπου αλλού, εκτός από την καπατσοσύνη και τη μαγκιά μας.
     Πάντως, σύμφωνα με τον Αρχιμήδη και τις αρχές της Φυσικής, η κινητική κατάσταση ενός συστήματος δεν μπορεί να αλλάξει μέσα από το ίδιο το σύστημα. Χρειάζεται έξωθεν (ή Άνωθεν) επίδραση.

4 σχόλια:

Λήμνος είπε...

Δος μοι πά στω και ταν γαν κινάσω;

Α. Παπαγιάννης είπε...

Ή, όπως θα το παρ-ερμηνεύαμε σε νέα ελληνικά, δώσ' μου ένα παστό και θα σε τηγανίσω.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ (Αποσπάσματα από κείμενό του):

Είμαστε γυρισμένοι κατά το βασίλεμα του ηλίου, σα να περιμένουμε να βγει από κει ο ήλιος.
Και βέβαια, από κει βγαίνει, γιατί από κει έρχουνται όσα βγάζουνε λεφτά, οι μηχανές, οι διάφορες καλλιτεχνίες, τα σκάνδαλα, τα εγκλήματα.
.....................................................................
κι έτσι, ο άν­θρωπος που δεν έχει πνευματική ανεξαρτησία, υποδουλώνεται σαν υπνωτισμένος σ' αυτή τη μάγισσα Κίρκη, κι ό,τι του δίνει αυτή το θεωρεί ουρανοκατέβατο.
.....................................................................
«Είναι ευρωπαϊκό!», που θα πει: «Βασιλικιά διαταγή και τα σκυλιά δεμένα».
Εξ άλλου, όπως είπαμε, ευρωπαϊκό θα πει πάντα «το τερπνόν μετά του ωφελίμου». Τζίρος!
......................................................................
Η μάγισσα Κίρκη πίνει το αίμα τους, ρουφά τον παρά τους, κι αυτοί ορκίζουνται στ' όνομά της.


Για την αντιγραφή,
ΦΩΤΗΣ

Α. Παπαγιάννης είπε...

Αγαπητέ μου Φώτη, πολύ ωραία τα γράφει ο μακαρίτης συνονόματός σου. Δυστυχώς οι νεοέλληνες κρατούμε για τον εαυτό μας όλα τα στραβά και των δυο πολιτισμών, και της Ανατολής και της Δύσης (ραχάτι, ρουσφέτι, γλέντι και ζαμάν φου [ο Ζορμπάς που έγραψα]...), και τίποτε από τα καλά (τάξη, πειθαρχία, οργάνωση βίου, ευσυνειδησία, κοινωνική συνείδηση]. Ίσως το "ζόρι" μας χρειάζεται για να ξαναμάθουμε και να εκτιμήσουμε την αξία κάποιων πραγμάτων.