Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2014

Ανωριμότητες

Φαντασθείτε ότι σε ένα εκλογικό τμήμα ξέρουμε από προηγούμενες φορές ότι βγάζει υψηλά ποσοστά το Α κόμμα, οπότε έρχεται το Β κόμμα (που τυχαίνει να είναι κυβέρνηση) και αλλάζει τη σύνθεση του εκλογικού καταλόγου πριν από μια ψηφοφορία ώστε να τροποποιηθεί επί το ευμενέστερον το προϊόν της κάλπης. Πώς λέγεται στα ελληνικά η πρακτική αυτή; Η ακριβής λέξη μου διαφεύγει, αλλά νομίζω ότι το δεύτερο συνθετικό είναι ‘νοθεία’, και πρόκειται για πράξη που απαγορεύεται από τον νόμο. Ωστόσο, για όσους τυχόν δεν το άκουσαν, στα θερινά τμήματα της Βουλής υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης βουλευτών για να ‘διορθώνεται’ προληπτικά το αποτέλεσμα μιας ψηφοφορίας εκεί που τα πράγματα δεν διαφαίνονται ευνοϊκά για την κυβέρνηση. Βέβαια κάποιοι σχολαστικοί θα παρατηρήσουν ότι εδώ οι αλλαγές δεν γίνονται με πρόσωπα άλλου κόμματος, αλλά με εσωκομματικές μετακινήσεις ελευθέρων βουλευτών της ιδίας πολιτικής φατρίας. Ευτυχώς, πήγε η καρδιά μου στη θέση της! Άλλωστε, ακόμη και σε καθαρά ακαδημαϊκό επίπεδο το ‘μαγείρεμα’ των εκλεκτορικών σωμάτων αποτελεί αποδεκτή, θα έλεγα καθιερωμένη πρακτική.
     Όταν μικροί βρισκόμασταν να χάνουμε σε κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι, δεν ήταν σπάνια η αντίδραση να χαλούμε το παιχνίδι που δεν μας ‘έβγαινε’ όπως το θέλαμε. Δεν ξέρω γιατί, αλλά το χθεσινό αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ολομέλειας της Βουλής μου θύμισε αυτή την ανώριμη συμπεριφορά, που μόνο ως ‘fair play’ δεν μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε.

2 σχόλια:

Λήμνος είπε...

Κι όμως με τέτοιες ανωριμότητες συντηρείται εδώ και χρόνια το πολιτικό μας σύστημα!

Ανώνυμος είπε...

Σοβαρός πανεπιστημιακός δάσκαλος μου αποκάλυψε ότι στα εκλεκτορικά σώματα, ειδικά στην ιατρική σχολή, για να βγεί το ποθούμενο χαρίζονται αυτοκίνητα, οικοσκευές και άλλα ακριβά δώρα. Οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποί μας άραγε τι παίρνουν για να ψηφίσουν όσα ψηφίζουν?
Φυλίτσα