Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Αιώνιοι

Σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή η Ελλάδα έχει κάπου 596.000 φοιτητές, από τους οποίους οι 300.000 χαρακτηρίζονται ως μη ενεργοί, ενώ οι 180.000 απ’ αυτούς έχουν περάσει το προβλεπόμενο όριο περάτωσης των σπουδών τους και θα πρέπει να διαγραφούν από τις σχολές όπου φέρονται εγγεγραμμένοι, μια και δεν έχουν εμφανίσει φοιτητική δραστηριότητα από το 2005. Αυτά γράφουν σήμερα οι ειδήσεις, με αφορμή την άρνηση κάποιων επωνύμων πρυτάνεων να αποδεχθούν το απλό γεγονός ότι το να μπαίνεις στο Πανεπιστήμιο δεν σημαίνει υποχρεωτικά και απονομή πτυχίου, έστω και μετά από μια ζωή.
     Σαφώς και υπάρχουν πολλοί νέοι που για οποιοδήποτε σοβαρό λόγο δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους με τον κανονικό ρυθμό. Αυτοί θα μπορούσαν ίσως να ‘εισαχθούν’ ξανά όταν θα έχουν τη δυνατότητα, με κάποιες ανάλογες εξετάσεις και με την προϋπόθεση να ολοκληρώσουν σε ορισμένο διάστημα. Εκτός όμως από αυτούς υπάρχει και πλήθος ανθρώπων που δεν μπορούν να γίνουν επιστήμονες είτε διότι βρέθηκαν τυχαία σε κάποια σχολή που δεν πολυήθελαν με το ισχύον σύστημα εισαγωγών, είτε διότι έπαψαν να ενδιαφέρονται για τις σπουδές και λειτουργούν ως κομματικά όργανα, είτε διότι ποτέ δεν λογάριαζαν να σπουδάσουν και απλώς κωλυσιεργούσαν παρατείνοντας την ηλικία της ανευθυνότητας δαπάναις του δημοσίου. Κάποια στιγμή όλα τα ψέματα έχουν τέλος. Καιρός είναι να σταματήσει και το ακριβό αυτό παραμύθι της ‘ανώτατης παιδιάς
στην Ελλάδα, και να το πάρουν είδηση και οι πρυτάνεις.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι πρυτάνεις ανέχονται πολλά και δεν κάνουν τίποτε. Δεν ξέρω πια αν σηκώνει εκκαθάριση αυτή η χώρα, ή αν χρειάζεται κατεδάφιση.
Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να ψάχνουμε τι λειτουργεί σωστά?
Φυλίτσα