Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Ποιά δικαιοσύνη;

Οπωσδήποτε δεν θα μείνει έξω από τις δέλτους της ιστορίας της Τρίτης Εξουσίας στη χώρα μας η σημερινή δικαστική απόφαση προφυλάκισης του Ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, με το σκεπτικό της «αποτροπής τέλεσης και άλλων κακουργηματικών πράξεων», όπως ακούσαμε. Η γενική εντύπωση από την πορεία της όλης υπόθεσης είναι ότι πρόκειται πράγματι για ένα σκάνδαλο, με πρωταγωνιστές όμως πολιτικά κόμματα και μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης, που για δικούς τους σκοπούς (εμπορικές αντιδικίες και διαμάχες, κατάληψη εξουσίας, και Κύριος οίδε τί άλλο) κατασκεύασαν ένα story (όπως λένε στον κόσμο του θεάματος) που θα έπληττε βολικά διάφορες πλευρές (και την εκκλησία). Αναρωτιέμαι τι άλλες ‘κακουργηματικές πράξεις’ θα μπορούσε να διαπράξει ο ηγούμενος. Θα έβρισκε κι άλλη λίμνη για ανταλλαγή; Εδώ διαπιστωμένοι έμποροι ναρκωτικών, παιδεραστές, διαρρήκτες και άλλοι έντιμοι πολίτες, ‘λόγω αμφιβολιών’, αφήνονται ελεύθεροι να συνεχίζουν το θεάρεστο έργο τους. Δεν έχω κανένα θεμιτό ή αθέμιτο συμφέρον από την οποιαδήποτε έκβαση της ‘υπόθεσης του Βατοπαιδίου’, ούτε σχετίζομαι με κανένα από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, αλλά δεν μπορώ να μη καταγράψω αρνητικά την σπουδή της ελληνικής δικαιοσύνης να προφυλακίσει, παραμονές Χριστουγέννων, έναν Ορθόδοξο ηγούμενο με τελείως σαθρά επιχειρήματα. Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Τερτσέτη και του Πολυζωίδη. 
Υ.Γ. Το γεγονός ότι μερικά από τα κανάλια εκφράζονται υπέρ και άλλα κατά της απόφασης τί άλλο δείχνει παρά ότι το παιχνίδι παίζεται μεταξύ τους;

10 σχόλια:

evangelos naxios είπε...

Ήθελα να κάνω ανάρτηση,θα έβγαζα οργή,κακία,αγανάκτηση,μίσος.....δεν θα μπορούσα να τα πω με την ευγένεια σου και την ευστοχία σου......τα δανείζομαι και τα προσυπογράφω!!!!

Α. Παπαγιάννης είπε...

Δυστυχώς η όλη προσπάθεια των Μέσων είναι κυνήγι εξουσίας, αλλά και αποπροσανατολισμός από άλλα σοβαρά θέματα που καίνε κυρίως κρατούντες. Έχει ο Θεός όμως! Καλή χρονιά, και καλά μας μυαλά!

Λήμνος είπε...

Η απορία μου είνα, ακόμα κι αν ο Ηγούμενος Εφραίμ, προέβη σε κακουργηματικές πράξεις, γιατί δεν προφυλακίζονται και όσοι δημόσιοι λειτουργοί συναλλάχθηκαν μαζί του; Μόνος του έκανε τις ανταλλαγές; Μόνο αυτός είναι ύποπτος φυγής;
Θα μας τρελάνουν αυτοί οι Γαλάτες...

Α. Παπαγιάννης είπε...

Λήμνος, όχι μόνο αυτό, αλλά ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι "πανούργος ων" ο ηγούμενος θέλησε να βγάλει οικονομικό όφελος από μια ανταλλαγή, πού ήταν οι ορκισμένοι προστάτες του δημοσίου συμφέροντος; Η υποκρισία έχει γίνει τρόπος ζωής για τους εκλεγμένους ταγούς της χώρας. Να τους χαιρόμαστε.

Ανώνυμος είπε...

Ό,τι και να πω είναι λίγο...Μου είπαν να διαμαρτυρηθώ διαδικτυακά, αλλά δεν νομίζω ότι θα "εκόμιζα γλαύκα εις Αθήνας". Τα είπε πολύ καλά πριν από μένα ο Χριστόφορος Κοσμίδης στο Romfea.gr στις 23-12-2011!!

Α. Παπαγιάννης είπε...

Το "δεν" μάλλον πλεονάζει...

ΑΠΟΣΤ-ΓΕΩΡ ΣΟΦΟΣ είπε...

Σε κάθε τέτοια περίπτωση, ποτέ δεν υπάρχει ένας φταίχτης. Συνήθως όμως, υπάρχει μόνον ένας "αποδιοπομπαίος τράγος"...
Πουθενά δεν άκουσα την έκφραση αυτή στον πληθυντικό!

lpap είπε...

Καλή Χρονιά.
Κάθε ηγούμενος αυτόματα δε γίνεται άγιος και αυτόματα,λόγω θέσης, δεν αποβάλλει την ανθρώπινη φύση. Είναι επομένως ανοιχτός σε κάθε είδους πτώση. Όπως όλοι μας.
Μην είστε όμως τόσο βέβαιοι πως το σκάνδαλο βρίσκεται σε αυτόπου φαίνεται. Μπορεί-διατηρώ τη βεβαιότητα- να υπάρχουν κι αθέατες πλευρές που δεν είναι ορατές στο ευρύ κοινό.
Με το ζόρι δεν ασχολείται κανείς με την πολιτική. Εσχάτως αρκετοί άνθρωποι του εκκλησιαστικού χώρου ασχολούνται με το σπόρ αυτό. Φυσικό επόμενο να έρθει κι η ώρα της κρίσης. Αν δεν αναμιγνύεσαι δεν σε ανακατεύουν. Αλλά και να σ ανακατέψουν εύκολα αποδεικνύεις πως δε σχετίζεσαι.
Κάποτε ένας νυν ηγούμενος του Αγίου Όρους μου είπε πως οι πολιτικοί δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Σήμερα αποδεικνύεται το αντίθετο ακριβώς. Πως αυτοί γνωρίζουν κι οι μοναχοί όχι.
Τα όσα συζητιούνται για τον Εφραίμ δεν μπορώ να γνωρίζω αν είναι σωστά ή λάθος. Μια άποψη έχω. Αυτό που με ενοχλεί πάνω από όλα είναι πως αρκετοί χριστιανοί(;) επιμένουν στην προσωπολατρεία κι αρνούνται να δουν κάποιες πραγματικότητες. Δυσαρεστες αλλά πραγματικότητες.
Νομίζω πως ήρθε ο καιρός ο ίδιος ο Θεός να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Όποιος οδηγηθεί σε μετάνοια θα σωθεί. Η προαίρεση είναι προσωπικό θέμα.
Από την άλλη πλευρά είναι λογικό αυτοί που αντιπαθούν την εκκλησία να φροντίζουν ώστε να εκμεταλλευτούν στο έπακρο το οτιδήποτε. Καλώς πράττουν. Αντί να κοιτάμε όμως τι κάνουν αυτοί ας κοιτάξουμς τι κάναμε μεις, ποια είναι τα δικά μας λάθη για τα οποία κανείς δε μιλά. Αντίθετα όποιος τόλμησε να πει κάτι διαφορετικό έπεσε το χριστιανικό σύστημα να τον κατασπαράξει.
Θα δούμε πάρα πολλά ακόμα. Ειδικά μοναχών εμπλεκομένων με το σύστημα.

Α. Παπαγιάννης είπε...

@ lpap, καλώς ήρθες και καλή χρονιά! Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τα γραφόμενά σου. Κυρίως πειράζει η αντιδιαστολή της δικαστικής μεταχείρισης του Εφραίμ από τη μία και των πολιτικών, εισαγγελέων, οικονομικών παραγόντων κ.α. από την άλλη. Καπνός χωρίς φωτιά δύσκολο να υπάρξει, αλλά η de jure "αθώωση" κάποιων και η συγκάλυψη υπό τον μανδύα της ασυλίας είναι ιδιαίτερα προκλητική. Ο Θεός να ελεήσει όλους μας στο χάλι που βρισκόμαστε.

lpap είπε...

Οι πολιτικοί κι η πολιτική δεν έχoυν αρχές. Κι οι πολιτικοί εκδικούνται όσους αρέσκονται να "παίζουν" μαζί τους. Όσο για το άδικο; Μπορεί. Αλλά δεν είναι η μόνη αδικία στη ζωή, ούτε ο μόνος 'άδικα" προφυλακισμένος. Επιλεκτική η ευαισθησία των χριστιανών που αποδεικνύει το κενό τους και την προσήλωση στα πρόσωπα. Ποιος χριστιανός ζήτησε να βγουν κι άλλοι αθώοι από κει μέσα; Ποιος νοιάστηκε τι πέρασαν; Αυτό δεν είναι άδικο; Το δίκαιο και το άδικο του Θεού πολλές φορές δε σχετίζεται με των ανθρώπων. Κι αλήθεια; Ένας άνθρωπος του Θεού δεν πρέπει(είναι επώδυνο τρομερά) να ανέχεται και την αδικία; Πρέπει να σπεύδει να αποδείξει την αθωότητα; Δεν ξέρω αλλά πολλά δεν μ αρέσουν κι επειδή έζησα κοντά στον εκκλησιαστικό χώρο από τη μια λυπάμαι από την άλλη χαίρομαι κι αναρωτιέμαι πως ο θεός μπορεί να πήρε τις δικές του πρωτοβουλίες μέσα από τις αφορμές που του δίνουν οι άνθρωποι.