Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Μικρά επίκαιρα

  • (Του ανταποκριτού μας) Αναστάτωση επικρατεί στα Ζωνιανά της Κρήτης μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι προτίθεται να αποποινικοποιήσει τη χρήση της κάνναβης. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος των τοπικών παραγωγών, η απελευθέρωση του μέχρι τώρα κλειστού επαγγέλματός τους θα επιφέρει κάθετη πτώση της τιμής της ‘φούντας’ με αποτέλεσμα να τους οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό. Εξήγγειλε μάλιστα δυναμικές κινητοποιήσεις.
  • Κατά μία βαθμίδα, από ΑΑΑ σε ΑΑ+, υποβάθμισε η διαβόητη Standard & Poor’s την οικονομία των ΗΠΑ, για πρώτη φορά στην ιστορία τους (ως γνωστόν, για όλα υπάρχει μία πρώτη φορά). Με άλλα λόγια, από standard (= πρότυπη) την έκανε poor (= πτωχή). Φτώχια καταραμένη… Στο μεταξύ η Κίνα προτείνει να καθιερωθεί ένα παγκόσμιο νόμισμα για να αποφεύγουμε τις ανισορροπίες. Αυτό είναι που λένε λαϊκά, «Τά’χαμε χύμα, θα μας έρθουν και τσουβαλάτα».
  • Διάβαζα πρόσφατα στη Guardian ότι στην Αγγλία η μία μετά την άλλη οι (ιδιωτικές) εταιρείες ενέργειας ανέβασαν την τιμή του ηλεκτρικού και του αερίου κατά 18%. Όπως σχολίαζε κάποιος αναγνώστης, στο παρελθόν όλοι οι αρμόδιοι είχαν βαλθεί να πείσουν το καταναλωτικό κοινό ότι η ιδιωτικοποίηση μέσω του ανταγωνισμού θα ρίξει τις τιμές. Τώρα που οι εταιρείες ενεργούν με κανόνες ‘καρτέλ’, τι έχουν να πουν οι ολοφάνερα κοντόφθαλμοι πολιτικοί, όλων των αποχρώσεων;

Δεν υπάρχουν σχόλια: