Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Σύγχρονα θαύματα

Με τον τίτλο αυτό η Ελευθεροτυπία κάνει ένα άλμα από τα αναρίθμητα τάματα που είναι αναρτημένα στην εικόνα της Παναγίας στην Τήνο στα ‘θαύματα’ τη σύγχρονης τεχνολογίας (όπως ο πύργος Burj-Kalifa στο Ντουμπάι ή το στάδιο Wembley στο Λονδίνο) και σε θαύματα της ‘Φύσης’ (ορυζώνες, σπήλαια κτλ.). Πέρα από το λογικό χάσμα που χωρίζει τα θαύματα από τα ‘θαύματα’ (από την πόλη έρχομαι...), σκέφτομαι ότι πολλοί μιλούν για την Φύση ως προσωπική οντότητα (π.χ. η Μητέρα Φύση), που όμως κανείς δεν την έχει δει και όλοι την πιστεύουν, ενώ για τον Θεό πολλοί ισχυρίζονται ότι κανείς δεν τον έχει δει και γι’ αυτό ΔΕΝ τον πιστεύουν. Γιατί αυτή η διαφορά, που δεν έχει λογική βάση; Μα, νομίζω, διότι η απρόσωπη ‘Φύση’ δεν έχει ηθικές απαιτήσεις, δεν βάζει φραγμούς στη συμπεριφορά μας, δεν μας ζητάει λόγο για τις πράξεις μας, όσο απάνθρωπες και κτηνώδεις κι αν είναι, ακόμη και με τα δικά μας ανθρώπινα μέτρα. Μας ενοχλεί βασικά η ιδέα ότι κάποια στιγμή κάπου θα πρέπει να απολογηθούμε, Κάποιος θα μας κρίνει για όσα σκεφτήκαμε, είπαμε και πράξαμε. Αυτού του είδους η προσωπική ευθύνη για όλα δεν μας κάθεται καλά. Προτιμούμε μια ζωή χωρίς συνέπεια, και χωρίς συνέπειες, με τα... φυσικά αποτελέσματα που βλέπουμε γύρω μας.

7 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλη σου μερα.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.
@@@@@@@@@@@@@@
"Μα, νομίζω, διότι η απρόσωπη ‘Φύση’ δεν έχει ηθικές απαιτήσεις, δεν βάζει φραγμούς στη συμπεριφορά μας, δεν μας ζητάει λόγο για τις πράξεις μας, όσο απάνθρωπες και κτηνώδεις κι αν είναι, ακόμη και με τα δικά μας ανθρώπινα μέτρα""
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Με τα φαινομενα που ζουμε τα τελευταια χρονια, επιτρεψε μου να πιστευω πως ηδη μας εκδικηται.....

Α. Παπαγιάννης είπε...

Δεν ξέρω αν έγινα αρκετά σαφής. Αυτό που λέμε απλά και αόριστα "Φύση" δεν εκδικείται: η παραβίαση των φυσικών νόμων έχει συνέπειες, και η γνώση μας για τους νόμους αυτούς είναι ατελής, ή επιλέγουμε να τους περιφρονούμε και αντιμετωπίζουμε εκ των υστέρων τις συνέπειες. Αυτό που περιγράφω ως ηθική απαίτηση, κρίση, λόγο για τις πράξεις μας κτλ. έχει να κάνει με αναφορά στον Δημιουργό της Φύσεως, που δεν θέλουμε να Τον θυμόμαστε ή να Τον αναγνωρίζουμε.

IWN1998 είπε...

Αν δεν αναγνωρίζεις το Δημιουργό πίσω από τη Φύση, δέχεσαι την τυχαιότητα της Ύπαρξης και συνεπώς και το αναπόφευκτο τέλος της φθαρτής ύλης. Ίσως αυτή είναι η μέγιστη συνέπεια όσων δεν δέχονται το Δημιουργό πίσω από το θαύμα του δημιουργήματος. Μαζί και με την πραγματική ψυχική κένωση, που δημιουργεί μια δημιουργία χωρίς σκοπό ύπαρξης. Δεν ξέρω πόσο βολικό είναι να σκέφτεται ο καθένας μας ότι δεν υπάρχει τίποτα, δεν έχω να δώσω λογαριασμό σε κανένα, όλα έγιναν τυχαία ενώ παράλληλα συνειδητοποιείς ότι και συ είσαι ένα περιστασιακό τίποτα σε ένα φθαρτό ή έστω άγρια μεταβαλλόμενο κόσμο. Συγγνώμη για τη φλυαρία μου και χρόνια πολλά.

Unknown είπε...

Αντιληφθηκα σε τι ακριβως αναφερεσαι απλως εστιασα στο σημειο του σχολιου μου, καθως δηλωνω μετα απο χρονια υπαρξιακη αναζητηση ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΤΡΙΑ σεβομενη τις αποψεις ολων........
Μια συζητηση γυρω απο το θεμα αυτο μεσα απο το ΔΔ, ειναι πολυ πιθανον πως δεν θα οδηγουσε πουθενα, ισως και σε μεγαλυτερη συγχιση.....
Υπαρχουν ζηλωτες ενθεν κακειθεν που την οποια δηποτε αγαθη προθεση μπορουν η περιμενουν να την υποβιβασουν σε ιδιαιτερα χαμηλο επιπεδο.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Τασούλα, ευχαριστώ για τη διευκρίνηση, και συμφωνώ ότι δεν έχει νόημα μια διαδικτυακή "μονομαχία". Εξάλλου, καθένας μας δεν παύει να αναζητεί, άλλοτε άλλα, και δέχεται ερεθίσματα από τη σκέψη των άλλων. Κι εγώ με τη σειρά μου γράφω ως αφορμές για συλλογισμό, τόσο για μένα όσο και για άλλους.
Πάντα ευπρόσδεκτη!

Ανώνυμος είπε...

Ta eipes poly wraia. Gia ton idio logo polloi einai prothymoi na pistepsoun astrologikes mpourdes enw amfisbhtoun opoiodhpote thrhskeytiko pisteyw.

I. Tar.

Georgia είπε...

Η Γη δεν ανήκει στον άνθρωπο. Ο άνθρωπος ανήκει στη Γη.

(Συμφώνησα με ό.τι λέει η ανάρτηση, κι επανέλαβα, με δικά μου λόγια).