Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

"Έσχες" χωρίς "πόθεν";

Διαβάζω χθες στο ηλεκτρονικό ΒΗΜΑ την ακόλουθη είδηση:
Ανάσα στην αγορά ακινήτων αναμένεται να δώσει η αναστολή του πόθεν έσχες στην αγορά πρώτης κατοικίας ως το τέλος του 2013. Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών η αναστολή του «πόθεν έσχες» για την αγορά ή ανέγερση οποιουδήποτε ακινήτου (πρώτης κατοικίας, δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής κατοικίας, καταστήματος κλπ.), ή ανέγερση οικοδομής ως την 31 Δεκεμβρίου του 2013 αφορά και στη χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων, καθώς και την κατασκευή πισίνας.
Ας θεωρήσουμε ότι το μέτρο έχει κάποια λογική ως προς τον επιδιωκόμενο σκοπό. Η απορία μου είναι: Οι πισίνες πού κολλάνε στα ακίνητα; Από τη μια αποτελούν (και είναι...) τεκμήριο πλούτου (‘έσχες’), από την άλλη για το ‘πόθεν’, άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε; Εκτός πια κι αν υπάρχει απώτερος σκοπός: αποκτήστε εσείς ακίνητα και πισίνες, κι εδώ είμαστε εμείς να τα φορολογήσουμε, με αυξημένες αντικειμενικές αξίες και ό,τι άλλο σκαρφιστούμε μέχρι τότε. Με τέτοια μυαλά γίνεται κράτος;

2 σχόλια:

ΑΠΟΣΤ-ΓΕΩΡ ΣΟΦΟΣ είπε...

Και οι κακόμοιροι οι ... μαφιόζοι, άστεγοι θα μείνουν;

Univers είπε...

Είναι προφανές ότι επιδιώκουν αφ' ενός να κινήσουν λίγο την οικονομία και αφ' ετέρου να δημιουργήσουν ευρεία βάση για φορολόγηση με το μόνο αποτελεσματικό σύστημα αύξησης των δημοσίων εσόδων, που είναι οι "έκτακτες" εισφορές.