Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

‘Πωλείται’

Τα αφεντικά τρελάθηκαν’, αναγγέλλει μια εφημερίδα σήμερα, με αφορμή τις απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών μας, τις οποίες βεβαίως δεν γνωρίζαμε--Θεός φυλάξοι!--μάλιστα τις αποτασσόμεθα μετά βδελυγμίας. Ούτε ρωτάμε φυσικά ποιος κάλεσε τα ‘αφεντικά’ να μας συγυρίσουν το σπίτι--άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Εξάλλου, για όσα μας συμβαίνουν σήμερα, πάντα φταίει κάποιος προηγούμενος. Αυτό είναι εθνικός κανόνας, και αλίμονο αν αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού κάθε φορά που δεν μας βολεύουν.

Εμείς όμως πρέπει να κάνουμε το χρέος μας. Ας ραπίσουμε λοιπόν με συλλογική υπερηφάνεια το χέρι των βεβήλων που τόλμησαν να μας υποδείξουν πώς να ενεργήσουμε ως κράτος. Ας τους βάλουμε και πιπέρι στο στόμα. Κι έπειτα ας τραγουδήσουμε όλοι μαζί το γνωστό λαϊκό άσμα, ελαφρώς τροποποιημένο για την περίσταση:

"Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο
με χιλιάδες αναμνήσεις φορτωμένο,
Πωλείται, και το δίνω όσο κι όσο,
φτάνει, Θεέ μου, από την Τρόικα να γλιτώσω".

2 σχόλια:

ΑΠΟΣΤ-ΓΕΩΡ ΣΟΦΟΣ είπε...

Η προσωπική μου αντίληψη για τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων και άλλων ξένων στην Ελληνική συμπεριφορά, έχει συνοπτικά ως εξής:
Όταν συμπεριφέρεσαι δουλικά, παρακαλάς κουτοπόνηρα, ψάχνεις να βολευτείς, συμπεριφέρονται υπεροπτικά, σκληρά, ως πάτρονες.
Αν είσαι ευθύς, τίμιος, αξιόπιστος, σοβαρός, εργατικός συμπεριφέρονται ανάλογα, δεν προκαλούν, σέβονται τις εθνικές και θρησκευτικές σου πεποιθήσεις και "κόκκινες γραμμές".
Υποθέτω πως το ίδιο κάνουν και σε επίπεδο ηγετών και κρατών (και γιατί όχι άραγε;).
Άρα, είναι σημαντικότερη η δική μας στάση και συμπεριφορά απέναντι στο "διεθνή παράγοντα", από την ίδια την στάση των ξένων που διαφοροποιείται ανάλογα με τις αντιδράσεις μας...

Ανώνυμος είπε...

Οδηγηθήκαμε αυτοβούλως και εν επιγνώσει ( ως κυβέρνηση και όχι ως λαός …) σε μια ξένη κατοχή , και τώρα τάχα μου διαμαρτυρόμαστε για τις σκληρές διαταγές των κατοχικών στρατευμάτων ! Το πρόβλημα όμως δεν είναι η κυβερνητική υποκρισία .Είναι η απάθεια και η αδράνεια του λαού. Είναι η Πατρίδα που βγήκε στο σφυρί !

ΦΩΤΗΣ