Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Μνήμη Γέρου

Το ΒΗΜΑ μας θυμίζει οτι σαν σήμερα, το 1843, πέθανε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Επίκαιρο το θέμα, μια και διάφοροι κοντοπίθαροι και κοντόφθαλμοι αυτές τις μέρες ξαναγράφουν την ιστορία του ’21 σύμφωνα με τις επιταγές της Νέας Τάξης. Εμείς απλά ας αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στον Γέρο του Μωριά, που πάλεψε με όλα τα θεριά της εποχής του, εγχώρια και εισαγόμενα, για να γίνει η Ελλάδα κράτος. Και για να μπορούν διάφοροι αργόσχολοι να γράφουν του κόσμου τις αηδίες σήμερα. Διαβάστε π.χ. την άποψη της Ξ. Κουναλάκη στην Καθημερινή, αλλά προσέξτε το... στομάχι σας. Στη σύνθετη εποχή που ζούμε, μόνο η ‘αναδιάρθρωση’ της ιστορίας μας έλειπε, αλλά βέβαια είναι κι αυτή βασικό όπλο στα χέρια του εκάστοτε Μεγάλου Αδελφού. Καίριος λόγος να μη την αποδεχθούμε, απ’ όποια πλευρά κι αν προέρχεται, όση διαφήμιση κι αν της γίνεται.

Ας καταγράψουμε μία μόνο υποθήκη του Γέρου, από τις πολλές που αυτός ο αγράμματος στρατηγός άφησε στο λόγο του στην Πνύκα (1838):

«Πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να τη στερεώσετε, διότι όταν επιάσαμε τα άρματα, είπαμε πρώτα υπέρ Πίστεως κι ύστερα υπέρ Πατρίδος. Όλα τα έθνη του κόσμου έχουν και φυλάνε μία θρησκεία».

7 σχόλια:

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Δεν ξέρω αν ακούσατε το θέμα που έγινε με δηλώσεις στο ΣΚΑΙ απο ..ιστορικούς οτι ο Γέρος του Μωριά είχε μια ..ιδιαιτερότητα .Έγινε βέβαια η ανάλογη διαμαρτυρία μα είναι φοβερό να γράφουν ιστορία άσχετοι.

Ανώνυμος είπε...

Προσβάλλοντας τη μνήμη του Γέρου του Μοριά κάποιοι δοκιμάζουν τα εθνικά μας αντανακλαστικά.
Τί συμπέραναν άραγε ;

ΦΩΤΗΣ

Α. Παπαγιάννης είπε...

Αχτίδα, ακριβώς αυτές τις αηδίες υπονοώ. Στην Ελλάδα σήμερα γίνεται συνειδητή προσπάθεια από ορισμένους να κατεδαφίσουν καθετί που θα είχε συμβολική αξία και θα ήταν αφορμή μιας κάποιας περηφάνιας για τους κακόμοιρους Έλληνες που τους θέλουν υποχείρια (για να μη πω υποζύγια) των συμφεροντολόγων.

Ἐρευνητὴς είπε...

Όσο ο κόσμος τους ανέχεται να τον κυβερνούν άλλο τόσο αυτοί θα αποθρασύνονται.

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ είπε...

Ό,τι κι αν κάνουν ένιοι, οργανικοί και μη, ο λαός μας έχει μνήμη. Αν διέθετε και σκέψη(που τόσο του λείπει, κατά Αλ. Παπαναστασίου και Κ. Αξελό)θα μεγαλουργούσε.

ΑΠΟΣΤ-ΓΕΩΡ ΣΟΦΟΣ είπε...

Διάβασα ότι, ο συγκεκριμένος "κύριος" προσπάθησε να προσβάλει τη μνήμη του Κολοκοτρώνη, δίκην αστεϊσμού ("καλαμπούρι")!
Δυστυχώς, οι "τηλεοπτικές περσόνες" το έχουν παρακάνει και νομίζουν ότι μπορούν να λένε και να κάνουν ότι τους έρχεται στο μυαλό!
Ο λαός μας είναι εξαιρετικά ευάλωτος στις τηλεοπτικές αυθαιρεσίες και θα έπρεπε να υπάρξουν απαντήσεις υπεύθυνες και σοβαρές στην κάθε πρόκληση. Τα ΜΜΕ έχουν τεράστια απήχηση και ο ρόλος τους θα έπρεπε να ήταν πιο παιδευτικός και λιγότερο "χαζοχαρούμενος"...
Όσο για τους θρυλικούς μας ήρωες, κανείς από τους ανόητους αυτοπροβαλλόμενους "επώνυμους" δεν μπορεί να τους αγγίξει στο ελάχιστο!

lpap είπε...

Η ιστορία ξαναγράφεται λάθος αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν μας μάθανε και λάθος πράγματα. Με σκοπιμότητες μέσα που τελικά οδήγησαν στην απαξίωση και στην κατάρρευση πολλών μέσα μας. Μεγάλωσα την περίοδο της χούντας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν ήταν όλα άσπρα ούτε όλα μαύρα.Τέλος πάντων..τώρα πωλείται η χώρα οπότε θα..ησυχάσουμε!!