Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Έγκαιρη διάγνωση

Ας μου επιτραπεί να μιλήσω, όχι μόνο με ιατρική ιδιότητα αλλά κυρίως με αυτή του παθόντος, για μια πρωτοβουλία του υπουργείου υγείας που επικροτείται ανεπιφύλακτα και συνιστάται να την εκμεταλλευθούν όλοι. Αρχίζει πρόγραμμα έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου, ενός από τους πιο συχνούς καρκίνους, που όμως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά εφόσον διαγνωσθεί νωρίς.

     Η διαδικασία ξεκινά με την αποστολή μηνύματος (SMS) στο κινητό τηλέφωνο ατόμων ηλικίας 50 ως 69 ετών με την υπόδειξη να κάνουν δωρεάν αυτοδιαγνωστικό τεστ κοπράνων για αφανή αιμοσφαιρίνη (FOB), σε πλακίδιο παρόμοιο με το τεστ για τον Covid. Αν κάποιος έχει θετικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να μιλήσει με γαστρεντερολόγο και να υποβληθεί σε κολονοσκόπηση, που θα χρηματοδοτείται επίσης από το δημόσιο, όπως και οι τυχόν βιοψίες που θα ληφθούν. Βέβαια κάθε ανίχνευση αίματος στα κόπρανα δεν σημαίνει απαραίτητα καρκίνο, ωστόσο είναι μια ένδειξη για περαιτέρω έλεγχο, που μπορεί να αποκαλύψει και άλλες τυχόν υπάρχουσες παθήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ετήσια απλή εξέταση για αιμοσφαιρίνη στα κόπρανα χρησιμοποιείται σε χώρες με προγράμματα πρώιμης διάγνωσης καρκίνου εδώ και πολλές δεκαετίες.

     Έχοντας αμελήσει (σαν… καλός γιατρός) τον προληπτικό έλεγχο και έχοντας περάσει από την χειρουργική επέμβαση και την μετεγχειρητική χημειοθεραπεία, παροτρύνω όλους τους αναγνώστες του παρόντος να επωφεληθούν από το πρόγραμμα αυτό, που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Η σύσταση αυτή ισχύει ιδιαίτερα για ανθρώπους που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: