Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Ανάσταση

Μέγα Σάββατο σήμερα, «τὸ ὑπερευλογημένον, ἐν ᾧ, Χριστὸς ἀφυπνώσας, ἀναστήσεται τριήμερος». Ξαναδιαβάζω ένα ιδιαίτερα επίκαιρο κείμενο του Αγίου Σωφρονίου του Essex (από το βιβλίο του ‘Το μυστήριο της Χριστιανικής ζωής’, σελ. 264-265):

     «Η ουσία της απογνώσεως είναι η απιστία στην Ανάσταση… Απορρίπτοντας την πίστη στην Ανάσταση, ο άνθρωπος καταδικάζει τον εαυτό του στον θάνατο. Και η αυτοκαταδίκη αυτή είναι η πραγματική φύση της απογνώσεως. Δεν είναι καθόλου εκπληκτικό ότι ολόκληρος ο κόσμος τώρα βυθίζεται διαρκώς βαθύτερα στην απόγνωση.

     Στην απόγνωσή τους οι άνθρωποι αναζητούν απολαύσεις οποιασδήποτε αξίας, μέχρι και αδελφοκτόνους πολέμους. Έτσι η ανθρωπότητα βαδίζει προς την αυτοκαταστροφή. Η διαφύλαξη των εντολών του Χριστού οδηγεί στην αποκατάσταση του πρωτόκτιστου κάλλους του ανθρώπου. Όταν αυτό αποκατασταθεί, μεταμορφώνει και όλο τον υπόλοιπο κόσμο, όλη την κτίση που υποτάχθηκε στη ματαιότητα».

     Έχουμε ξαναγράψει ότι το λάθος ημών των ανθρώπων είναι ότι πιστεύουμε ότι μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα του κόσμου μόνο με τις δικές μας δυνάμεις και προσπάθειες. Έτσι, κάθε τόσο επινοούμε ‘συνταγές’ και ‘προγράμματα’ που, όσο καλά σχεδιασμένα κι αν είναι, ακόμη κι αν γίνουν αποδεκτά από όλους τους εμπλεκομένους, είναι καταδικασμένα να αποτύχουν, εφόσον συνεχίζουμε να ζούμε χωρίς το απαραίτητο συστατικό της πίστης στον Θεό και την Ανάσταση.

     Καλή Ανάσταση λοιπόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: