Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Άφρονες φρόνιμοι

Ένα παλιό ιατρικό ανέκδοτο αναφέρεται σ’ έναν γιατρό που ενώ εξετάζει κάποιον ασθενή του λέει: «Βήξτε! Ξαναβήξτε! Και πάλι βήξτε! Μα εσείς, αγαπητέ μου, πάσχετε από βήχα!»

     Γιατί το θυμήθηκα τώρα; Διότι αποτελεί ένα χιουμοριστικό παράδειγμα του φαινομένου που ονομάζεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Με απλά λόγια, λέμε ότι κάτι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον και στη συνέχεια κάνουμε ό,τι μπορούμε για να οδηγήσουμε τα πράγματα ακριβώς στο αποτέλεσμα που θέλουμε.

     Αυτό ‘δένει’ ακριβώς με την τρέχουσα πραγματικότητα. Διαβάζουμε τους διάφορους αρθρογράφους-συνηγόρους του ομόφυλου γάμου, που μας λένε κατ’ επανάληψιν ότι «η ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει» για να τον δεχθεί, χωρίς να διευκρινίζουν ότι η κοινωνία δεν ωρίμασε αυτόματα από μόνη της αλλά υποβλήθηκε και συνεχίζει να υποβάλλεται σε συστηματική πλύση εγκεφάλου με σκοπό να αποδεχθεί με ανοιχτές αγκάλες και χωρίς αντιρρήσεις κάτι που αντιβαίνει στην φυσική κατάσταση του ανθρώπου.

     Ένας ορισμός της διαφήμισης είναι ότι πρόκειται για την τέχνη να πείθεις τους ανθρώπους ότι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς κάποιο προϊόν ΧΨΩ, την ύπαρξη του οποίου αγνοούσαν εντελώς μέχρι τώρα. Και οι άνθρωποι, ενώ είναι περήφανοι για την εξυπνάδα και την ελεύθερη σκέψη τους και δεν δέχονται μαθήματα, διδάγματα, συμβουλές, κηρύγματα (ιδίως αν τα τελευταία έχουν θρησκευτική απόχρωση), εισπνέουν ευχαρίστως τις αναθυμιάσεις της διαφήμισης, είτε αυτή είναι εμπορική είτε ιδεολογική. Αποδεικνύουν έτσι την αλήθεια των λόγων του Αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους: «ἡδέως ἀνέχεσθε τῶν ἀφρόνων φρόνιμοι ὄντες· ἀνέχεσθε γὰρ εἴ τις ὑμᾶς καταδουλοῖ, εἴ τις κατεσθίει, εἴ τις λαμβάνει, εἴ τις ἐπαίρεται, εἴ τις ὑμᾶς εἰς πρόσωπον δέρει» [Β΄ Κορ. 11:19-20]. [Μετάφραση: «Ευχάριστα ανέχεσθε τους ανόητους, παρότι είστε φρόνιμοι. Διότι ανέχεσθε κάποιος να σας υποδουλώνει, να σας κατατρώγει, να σας πιάνει σαν πουλιά σε παγίδα, να υψώνεται από πάνω σας, να σας χαστουκίζει στο πρόσωπο»].

     Μια τελευταία σκέψη: αν κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει για μια μερίδα κοινών ανθρώπων, πώς μπορούν να αποδέχονται πειθήνια τέτοιες διδαχές και ‘φροντιστήρια’ όσοι με την ψήφο του λαού βουλεύονται, ασκούν εξουσία και θεωρούνται από τους πολλούς έξυπνοι και ικανοί; 

3 σχόλια:

Μηθυμναίος είπε...

"Το παρά φύσιν δεν καθίσταται κατά φύσιν με νομικές διατάξεις"

Α. Παπαγιάννης είπε...

Έτσι που πάμε, σε λίγο ακόμη και τα βιβλία της Βιολογίας θα τα γράφει το κοινοβούλιο κατά πλειοψηφίαν.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο γιατρέ για τις αντιδράσεις σας και τις σωστές και φρόνιμες παρατηρήσεις σας! Δυστυχώς λίγοι έχουν την καλή δραστηριότητα σας να αντιστέκονται στην ανώμαλη Νέα Τάξη Πραγμάτων.

Ιωαννίκιος