Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Μικρά επίκαιρα

·         Ακούσαμε κατά κόρον αυτές τις μέρες ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και τις υποκλοπές θα γινόταν κεκλεισμένων των θυρών λόγω της ευαισθησίας του θέματος. Ωστόσο, όλα τα δελτία ειδήσεων και οι ενημερωτικές ιστοσελίδες έσπευσαν να μας πληροφορήσουν για το τι φέρεται να είπε ο Α ή ο Β και σε ποια ερωτήματα αρνήθηκε να δώσει καταφατική ή αρνητική απάντηση. Κατόπιν τούτου μπορούμε να έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην εχεμύθεια των μελών της επιτροπής, αλλά και των δημοσιογράφων, για οποιοδήποτε θέμα. Το ομηρικό ‘ἕρκος ὀδόντων’ τους είναι παντελώς άγνωστο.

·         Η αρθρογράφος της Καθημερινής Τάνια Γεωργιοπούλου σε πρόσφατο κείμενό της ασχολείται με το εύλογο ερώτημα: «Γιατί ο δημόσιος πολιτικός ‘διά-λογος’ είναι στην πραγματικότητα ένας αδιάκοπος καβγάς με κάθε αφορμή;», στο οποίο δίνει την άμεση απάντηση: «Μα γιατί το να τσακωθείς είναι πολύ πιο εύκολο από το να συνεννοηθείς». Έχουμε καταπιαστεί πολλές φορές με το θέμα, και το άρθρο της διεξέρχεται πολύ εύστοχα τα αίτια και την ψυχολογία του φαινομένου. Αντιγράφω την τελευταία της παράγραφο: «Ο καβγάς προσφέρει εκτόνωση και το απολαυστικό αίσθημα της νίκης – του τα είπα από την καλή, τον στρίμωξα, έχασε τα λόγια του, λέμε επιχαίροντας – βραχυπρόθεσμα. Δεν συνεισφέρει όμως τίποτα θετικό για την επόμενη μέρα. Όσο εμείς είμαστε απασχολημένοι να βρίζουμε ο ένας τον άλλο ο κόσμος αλλάζει χωρίς να συμμετέχουμε ουσιαστικά». Και όχι μόνο αυτό, αλλά μας έχουν πάρει σβάρνα οι εξελίξεις, με απρόβλεπτες και συνήθως οδυνηρές συνέπειες.

·         Συναντούμε κάθε τόσο στα Μέσα τη φράση ‘υφυπουργός στον Πρωθυπουργό’ (όπως πρόσφατα για τον Γ. Μπρατάκο), που αντικατέστησε το αρχαιοπρεπές ‘παρά τω Πρωθυπουργώ’ που γνωρίζαμε παλαιόθεν. Δυστυχώς η μεταγραφή αυτή στη νεοελληνική είναι τελείως ‘φάουλ’. Εκείνο το ‘στον’ τι ακριβώς σημαίνει; Είναι υφυπουργός του Πρωθυπουργού; Πηγαίνει κάθε τόσο στον Πρωθυπουργό; Η διατήρηση της δοτικής σε μια στερεότυπη φράση δεν είναι ούτε ακατανόητη ούτε ανόητη. Άλλωστε χρησιμοποιούμε καθημερινά την πτώση αυτή σε εκφράσεις όπως ‘παρ’ Αρείω Πάγω’, ‘λόγω τιμής’, ‘εν ψυχρώ’, ‘εν βρασμώ ψυχής’ ή ‘δόξα τω Θεώ’ χωρίς να ψάχνουμε για υποκατάστατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: