Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Σάββατο

Δυο λέξεις που κυριαρχούν στον δημόσιο λόγο τις μέρες αυτές είναι η διαβόητη ‘ρήτρα αναπροσαρμογής’ στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Μήλο πολιτικής και δημοσιογραφικής έριδος, μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ως εξεζητημένη ονομασία αυτού που ανέκαθεν στη γλώσσα της αγοράς λεγόταν ‘καπέλο’ ή ‘φέσι’, δηλαδή μια πρόσθετη χρέωση για αγαθά και υπηρεσίες που δεν δικαιολογείται από την πραγματικότητα.

     Η ανάρτηση αυτή, όπως και όλο το ιστολόγιο, δεν έχει κανενός είδους κομματικό πρόσημο: προσωπικές γνώμες εκφέρουμε (έχουμε ακόμη αυτή την ελευθερία), με τις οποίες άλλοτε άλλοι μπορεί να συμφωνούν ή να διαφωνούν. Με το πνεύμα αυτό θυμόμαστε μια από τις πιο γνωστές ρήσεις του Κυρίου προς τους Φαρισαίους της εποχής του: «Το Σάββατο έγινε για τον άνθρωπο, όχι ο άνθρωπος για το Σάββατο». Ο όρος ‘Σάββατο’ αντιπροσώπευε την τυπολατρία, την προσκόλληση στις τυπικές διατάξεις του νόμου, εις βάρος του ελέους, της συμπαθείας και της αγάπης προς τον πάσχοντα πλησίον. Με ανάλογο τρόπο μπορεί κανείς να απαντήσει στο επιχείρημα που ακούγεται κάθε τόσο, ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι θεσπισμένη νομοθετικά (και επομένως αναπόφευκτη): οι νόμοι είναι φτιαγμένοι για να υπηρετούν τους ανθρώπους, όχι το αντίστροφο. Αν η εφαρμογή ενός νόμου ή μιας διατάξεως συνεπάγεται δυσβάστακτη οικονομική επιβάρυνση ή και καταστροφή χιλιάδων ανθρώπων, τότε ο νόμος χρειάζεται τη δική του αναπροσαρμογή ή και κατάργηση. Αυτό δεν είναι λαϊκισμός, αλλά ρεαλιστική αντιμετώπιση μιας έκτακτης και δύσκολης κατάστασης.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το χειρότερο είναι ότι τόσο η καταγγελία του νόμου (από την αντιπολίτευση), όσο και η ενδεχόμενη ανασκευή του (από την κυβέρνηση),ΔΕΝ γίνεται στο όνομα της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά της κομματικής ωφέλειας!

Α. Παπαγιάννης είπε...

Δυστυχώς έτσι είναι...