Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Αιωνόβιοι

 Δεν το λες και συνηθισμένο φαινόμενο. Σε μια ηλικία που σχεδόν όλοι οι άνθρωποι όχι απλώς έχουν πάψει προ πολλού να εργάζονται αλλά έχουν αποδημήσει εις Κύριον, κάποιοι ολίγοι (μάλλον μετρημένοι στα δάχτυλα ενός χεριού) δείχνουν να συνεχίζουν ακάθεκτοι. Στην πρωτοπορία αυτής της μειοψηφίας βρίσκεται μια γιαγιά στον Καναδά, η Hazel McCallion [φωτογραφία], που στα 101 χρόνια της συνεχίζει να διευθύνει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας στο Τορόντο με τριετή παράταση του συμβολαίου της. Είχε παραιτηθεί από δήμαρχος της πόλης Mississauga το 2014, μετά από 36 χρόνια στη θέση αυτή, αλλά μάλλον δεν το είχε βάλει κάτω. Στον Καναδά θεωρείται εμβληματική προσωπικότητα (‘icon’) και το όνομά της έχει δοθεί σε ένα σχολείο, μια βιβλιοθήκη και μια ομάδα μπέιζμπολ. Όσοι βρέθηκαν απέναντί της σε διάφορες δημόσιες θέσεις λένε ότι τους τρομάζει το επιθετικό της στυλ στη διοίκηση, παρά το μικρόσωμο παρουσιαστικό της. Για την ιστορία, η ‘Hurricane Hazel’ (= τυφώνας Χέιζελ), όπως την ονομάζουν οι συμπατριώτες της, γεννήθηκε το 1921 και στα νειάτα της έπαιζε επαγγελματικό χόκεϊ, ένα από τα πιο δημοφιλή σπορ στον Καναδά, ιδιαίτερα απαιτητικό σε ταχύτητα, ευελιξία και σωματικές δυνάμεις.  
     Τι να σχολιάσει κανείς; Φαίνεται ότι εκτός από την πάλαι ποτέ ‘σιδηρά κυρία’ Θάτσερ και την γηραιά βασίλισσα Ελισάβετ (95 ετών, 70 χρόνια στον θρόνο) υπάρχουν και άλλα πιο σκληρά και ανθεκτικά ‘μέταλλα’ θηλυκού γένους. Όσοι λοιπόν έχετε υπερήλικες γυναίκες στο περιβάλλον σας να μην τις βλέπετε με μισό μάτι: ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να κάνουν. Η φράση "τόπο στα νειάτα" μάλλον δεν τις συγκινεί ιδιαίτερα.

 Hazel McCallion



2 σχόλια:

απορων είπε...

Η διαφορά με την Θάτσερ είναι ότι εκείνη έπαθε σχετικά νωρίς άνοια ενώ η Καναδή εξακολουθεί να έχει καθαρό μυαλό και να εργάζεται σε δύσκολο πόστο.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Ανέφερα τη Θάτσερ όχι διότι έζησε πολύ αλλά επειδή την αποκαλούσαν 'σιδηρά κυρία'. Καμμία σύγκριση βέβαια.