Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

«Φορολογήστε μας!»

 Δεν είναι ακριβώς συνηθισμένη είδηση. Όπως διαβάζουμε, μια ομάδα 102 εκατομμυριούχων υπογράφει μια ανοικτή επιστολή, με την οποία ζητεί από τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να φορολογήσουν τους πλουσίους. Μεταξύ άλλων λένε ότι το ισχύον φορολογικό σύστημα είναι ‘στημένο’ για χάρη τους και θα πρέπει να αναθωρηθεί ώστε να κάνει τη φορολογία πιο δίκαια για τους σκληρά εργαζόμενους και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην πολιτική. «Παρόλο που ο κόσμος έχει υποφέρει απίστευτα τα δυο τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι από μας έχουμε δει τον πλούτο μας να αυξάνει, κι ωστόσο δεν μπορούμε ειλικρινά να πούμε ότι πληρώνουμε το μερίδιο των φόρων που μας αναλογεί. Όλες οι χώρες του κόσμου πρέπει να απαιτήσουν να πληρώσουμε το μερίδιό μας. Φορολογήστε εμάς τους πλουσίους, και φορολογήστε μας τώρα».
     Οι υπογράφοντες λένε ότι ένας ετήσιος ‘φόρος πλούτου’ σε άτομα με περιουσίες άνω των 5 εκ. δολαρίων θα μπορούσε να συγκεντρώσει πάνω από 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ένα τέτοιο ποσό θα μπορούσε να βγάλει 2,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια, να κατασκευάσει εμβόλια για όλο τον κόσμο και να εξασφαλίσει υγειονομική φροντίδα και κοινωνική προστασία για όλους τους πολίτες των χωρών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
     Δεν ξέρω αν οι κυβερνήσεις και τα υπουργεία οικονομικών θέλουν να κάνουν κάτι τέτοιο αλλά διστάζουν. Ο πονηρός εαυτός μου σκέφτεται μήπως η παραπάνω κίνηση των 102 αποτελεί μια χειρονομία τύπου δημόσιων σχέσεων, για τα μάτια του κόσμου, ενώ άλλα λένε πίσω από κλειστές πόρτες σε υπουργούς. Μια τρίτη σκέψη είναι ότι οι υπουργοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους για το ποια μορφή θα πάρει ο φόρος αυτός και ποιος θα τον εισπράττει. Αν ισχύει το τελευταίο, φοβούμαι ότι θα αργήσουμε πολύ να αξιοποιήσουμε την γενναιόδωρη πρόσκληση των μεγιστάνων του πλούτου. Γιατί ως χώρα δεν κάνουμε εμείς την αρχή;


Δεν υπάρχουν σχόλια: