Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

Πανδώρα

 Πολύς ο λόγος τις τελευταίες ημέρες για τα λεγόμενα ‘χαρτιά της Πανδώρας’, ένα πλήθος από έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία που διέρρευσαν στα Μέσα και περιέχουν αναλυτικές λεπτομέρειες για τα οικονομικά μυστικά εκατοντάδων μεγιστάνων του πλούτου και ‘τσάρων’ της πολιτικής ανά τον κόσμο. Έχουμε ξαναγράψει εδώ για παρόμοιες καταστάσεις. Ζηλεύουμε; Όχι βέβαια. Απλώς αναρωτιόμαστε τι αντίκρυσμα θα έχει όλος αυτός ο κρυφός πλούτος μετά την έξοδο από τη ζωή αυτή. Αν δεν έχει, γιατί δεν διατίθεται -- τουλάχιστον εν μέρει -- εκεί που θα πιάσει τόπο, για τη μείωση των κραυγαλέων ανισοτήτων ανά τον κόσμο;  Είναι παραπάνω από σίγουρο ότι με μια τέτοια διαχείριση οι κάτοχοί του δεν θα γίνονταν αισθητά φτωχότεροι (το αντίθετο μάλιστα, με μεταφυσική προοπτική).
     Ένα δευτερεύον ερώτημα βέβαια είναι αν όλο αυτό το ‘μαύρο’ χρήμα φορολογήθηκε ποτέ (μπορείτε να χαμογελάσετε συγκαταβατικά) και αν πρόκειται να φορολογηθεί αναδρομικά τώρα που έγινε φανερό (εδώ αφήστε τον εαυτό σας ασυγκράτητο...).
     Και αφήνοντας στην άκρη τα ερωτήματα ας σκεφθούμε ένα συμπέρασμα παλιό αλλά πάντα επίκαιρο και απόλυτα έγκυρο, αφού το διατύπωσε ο ίδιος ο Χριστός: «Οὐκ ἐστι κρυπτὸν ὃ οὐ φανερὸν γενήσεται, οὐδὲ ἀπόκρυφον ὃ οὐ γνωσθήσεται καὶ εἰς φανερὸν ἔλθῃ» [Λουκ. 8:17].


Δεν υπάρχουν σχόλια: