Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Περισυλλογή

 Η Βρετανία είχε μακρά μοναστική παράδοση από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, η οποία δυστυχώς χάθηκε πρώτα με το σχίσμα Ανατολής-Δύσης και τις παραφυάδες του και στη συνέχεια με την καταστροφική δράση του Ερρίκου του 8ου, που άφησε ερείπια εκεί όπου υπήρχαν ονομαστά αββαεία, αλλά και μοναχικές πολιτείες, όπως το Lindisfarne ή Αγία Νήσος (Holy Island) στην ανατολική ακτή της βόρειας Αγγλίας ή η νήσος Iona στη δυτική ακτή της Σκωτίας. Τώρα η English Heritage, ο φορέας που επιβλέπει και φροντίζει αυτά τα ερειπωμένα μνημεία, καθιερώνει δοκιμαστικά σε 16 από αυτά την ‘ώρα περισυλλογής’ για τους επισκέπτες  τους, προτείνοντάς τους για μία ώρα να τηρούν σιωπή αντί να μιλούν στα κινητά τους και να φλυαρούν μεταξύ τους.  Ο υπεύθυνος του φορέα προτείνει στους επισκέπτες να αποδράσουν για λίγο από τις καθημερινές φροντίδες τους, να ελευθερώσουν το πνεύμα και την ψυχή τους από τον θόρυβο του κόσμου και να νιώσουν τη γαλήνη του περιβάλλοντος χώρου. «Δεν λέμε στους ανθρώπους πώς να ζήσουν», είπε, «αλλά η ιδέα ότι η ζωή στα μοναστήρια έχει κάτι που μπορεί να μας δώσει πνευματική τροφή σήμερα νομίζω ότι βρίσκει απήχηση στον σύγχρονο άνθρωπο».  
     Για όσους έχουν βιώσει την ουσιαστική ‘φόρτιση’ των μπαταριών που προσφέρει μια προσκυνηματική επίσκεψη π.χ. στο Άγιον Όρος η πρόταση αυτή μπορεί να ακούγεται μάλλον αναιμική. Ωστόσο, σε μια κοινωνία χωρίς αντίστοιχο θρησκευτικό υπόβαθρο, που έχει χάσει τη σύνδεση με το μακρινό πνευματικό παρελθόν της, είναι ένα δείγμα συνειδητοποίησης του πνευματικού αδιεξόδου και κενού στο οποίο έχει οδηγήσει ο δυτικός τρόπος ζωής.  Μακάρι να αποτελέσει μια αφετηρία για να ξαναβρούν κάποιοι άνθρωποι την ‘στενή οδό’. 

 [Τα ερείπια του Llanthony Priory στη Νότια Ουαλία]


4 σχόλια:

Konstantinos είπε...

Μὲ μεγαλη συγκίνηση θυμᾶμαι ἕνα ἡσυχαστήριο κάποιου Ἄγγλου Ἰβηρίτη μοναχοῦ στὴν ἔρεινὴ Οὐαλία. Ἦταν τελος Σεπτεμβρίου καὶ νόμιζες ὅτι ἦταν Ἑλληνικὸς Δεκεμβριος. Μεγάλη ἡ κατανυξη, ὅταν ἐπισκέφτηκα τὸ ναύδριο, ἀνεβαίνοντας μάλιστα μιὰ ξύλινη σκάλα. Αὐτὰ τὸ 1996. π.κ

Α. Παπαγιάννης είπε...

Μήπως εννοείτε τον μακαριστό π. Βαρνάβα;

Theo είπε...

Μάλλον πρόκειται για τον Aidan Hart, που εκάρη μοναχός από τον π. Βαρνάβα στην Ουαλία, έζησε ενάμιση χρόνο στην Ι. Μονή Ιβήρων και μετά ίδρυσε ένα ησυχαστήριο στο Shropshire.

Από το 2018 έχει εγκατασταθεί νέα συνοδεία εκεί (https://www.orthodoxmonastery.co.uk/)

Α. Παπαγιάννης είπε...

Ευχαριστώ για την ενημέρωση και τον σύνδεσμο. Δεν ήξερα τι είχε απογίνει ο Aidan. Ο π. Βαρνάβας πάντοτε τον ανέφερε με κάποια λύπη, διότι δεν έμεινε μαζί του για να τον διαδεχθεί στον Προφήτη Ηλία.