Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Covid και κλήρος

Διαβάζω σε άρθρο της Guardian ότι στην Ιταλία πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να δοθεί προτεραιότητα εμβολιασμού, εκτός άλλων επαγγελματικών τάξεων, και στους κληρικούς, αφού από την αρχή της πανδημίας κάπου 270 ιερείς έχουν πεθάνει στη χώρα από Covid. Σε συνέντευξή του ο ρωμαιοκαθολικός αρχιεπίσκοπος της Καλαβρίας λέει ότι οι ιερείς βρίσκονται σε στενή επαφή με την κοινότητα, κάνουν κοινωνικές επισκέψεις σε σπίτια και συμπαραστέκονται σε ασθενείς και ετοιμοθανάτους. «Έχω την εντύπωση ότι βλέπουμε την εκκλησία ως μια οντότητα που δίνει, αλλά ποτέ δεν ρωτάμε τι χρειάζεται για να συνεχίσει το έργο της», είναι μια από τις χαρακτηριστικές φράσεις του. Ένας δημοσιογράφος που εργάζεται στο γραφείο τύπου της Συνόδου των Ιταλών Επισκόπων γράφει: «Ποιος θα φρόντιζε τους άστεγους που ζητούσαν ένα γεύμα κι ένα μέρος να κοιμηθούν; Ποιος θα παρηγορούσε τους αρρώστους που ήθελαν κάποιον δίπλα τους; Παρόλο που οι κληρικοί προσπάθησαν να τηρούν τις οδηγίες αποφυγής της μετάδοσης, δεν μπορούσαν να αρνηθούν να πιάσουν το χέρι ανθρώπων που βούλιαζαν». Κι ένας ιερέας που αναρρωνύει από Covid έχοντας περάσει από την εμπειρία της Εντατικής, λέει: «Δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τη νόσο ως δικαιολογία για να μην κάνουμε τίποτε. Ακριβώς σε τέτοιες στιγμές είναι πιο απαραίτητη η διακονία μας».  

     Η Ελλάδα και η Ορθόδοξη Εκκλησία εν γένει έχασε κι αυτή πολλούς, εκλεκτούς και σεβάσμιους κληρικούς, ιερείς, επισκόπους, ηγουμένους και μοναχούς, από τη νόσο αυτή που δυστυχώς πολλοί θεωρούσαν (και συνεχίζουν να θεωρούν) ότι δεν υπάρχει. Η πεισματικά αρνητική αυτή στάση κάποιων έδωσε αφορμή σε όσους την ζητούσαν για να καταφερθούν συλλήβδην εναντίον της πίστεως, των Μυστηρίων και της Εκκλησίας: καθένας στην κρίση αυτή έβγαλε ό,τι είχε μέσα του. Ας σημειώσω όμως ότι δεν έχω διαβάσει μέχρι τώρα να έγιναν στην Ιταλία μηνύσεις και διώξεις κατά κληρικών που εκτελούσαν τα καθήκοντά τους, κάτι που αποτελεί μελανό στίγμα στη δική μας, κατά τα άλλα όχι αξιόμεμπτη, αντιμετώπιση της πανδημίας.    

2 σχόλια:

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ είπε...

ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΣΑΝ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΘΟΥΝ. ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΔΙΟΤΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΣΙΝ ΤΩΝ ΘΕΙΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΔΙΑ ΤΩΝ ΘΕΙΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΣΩΜΑΤΙΚΗΝ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΝ ΥΓΕΙΑΝ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥ- ΒΕΡΝΗΣΙΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ (DISCRIMINATION) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ.

28η Οκτωβρίου είπε...

Νομίζω ότι αν ετίθετο θέμα εμβολιασμού κληρικών δεν μαζευότανε τίποτε οι αντιδράσεις ... ας μη κρυβόμαστε, η εσχατολογία και η συνωμοσιολογία ευδοκιμεί σε ευρύτατες ομάδες πιστών (λαϊκών-μοναχών-κληρικών)• υποχρεωτικός ή ... σχεδόν υποχρεωτικός εμβολιασμός θα έβαζε λάδι στη φωτιά ... δυστυχώς καταφέραμε να μπερδέψουμε την εμπειρική θεολογί και το εκκλησιαστικό βίωμα με την ιατρική, με επιθετική μάλιστα διάσταση. Δυστυχώς. Από όλα όμως βγαίνει καλό