Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Εμβόλια

 Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης οργάνωσε χθες μια διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα για τον εμβολιασμό κατά του ιού SARS-CoV2, η οποία πιστεύω ότι έδωσε επαρκείς απαντήσεις σε πολλά καλόπιστα ερωτήματα και απορίες που μπορεί να υπάρχουν τόσο στο κοινό όσο και στον ιατρικό ακόμη κόσμο. Ολόκληρη η εκδήλωση υπάρχει στο YouTube και μπορεί να την παρακολουθήσει όποιος θέλει. Ένα μεγάλο μέρος της είναι σε γλώσσα επιστημονική που μπορεί να προκαλεί δέος στους μη ειδικούς. Ωστόσο οι εξηγήσεις είναι δοσμένες γενικά με εύληπτο τρόπο και αν αγνοήσει κανείς τις σύνθετες ανοσοβιολογικές λεπτομέρειες, μπορεί να κρατήσει τα θετικά συμπεράσματα για τη χρησιμότητα και την ασφάλεια του εμβολιασμού.
     Ας σημειώσω εδώ κάποιες σκέψεις. Η συσσωρευμένη γνώση πίσω από τη βιοτεχνολογία που μας οδήγησε στα εμβολιαστικά όπλα είναι πράγματι εντυπωσιακή στις λεπτομέρειες και τον σύνθετο τρόπο σκέψης που απαιτήθηκε για να φτάσουμε εκεί. Ας μη σπεύσουμε όμως ως άνθρωποι να καυχηθούμε γι’ αυτό. Μεγάλο το επίτευγμα, αλλά ας θυμόμαστε ότι «Κύριος ἔδωκεν ἀνθρώποις ἐπιστήμην ἐνδοξάζεσθαι ἐν τοῖς θαυμασίοις αὐτοῦ» [Σοφία Σειράχ 38:6]. Ας μη σκεφθούμε ως άφρονες ότι «ἡ χεὶρ ἡμῶν ἡ ὑψηλὴ καὶ οὐχὶ Κύριος ἐποίησε ταῦτα πάντα» [Δευτερονόμιο 32:27]. Ας μη ξεχνούμε ότι αρκεί ένα κλικ του μυαλού μας για να χάσουμε την όποια σοφία και γνώση διαθέτουμε. Ας πούμε απ’ την καρδιά μας «δόξα τῷ Θεῷ» για τις δυνατότητες και τα μέσα που μας έδωσε ώστε μέσα σε λίγους μήνες να έχουμε στη διάθεσή μας τα εμβόλια και να μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε. Και μαζί με τα εμβόλια ας εφαρμόσουμε και τη συμβουλή του σοφού Σειράχ: «Τέκνον, ἐν ἀρρωστήματί σου μὴ παράβλεπε, ἀλλ᾿ εὖξαι Κυρίῳ, καὶ αὐτὸς ἰάσεταί σε» [38:9]. Αν με τον τρόπο αυτό διαχειρισθούμε την υγειονομική κρίση, μπορούμε όχι «να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω» (όπως εγωιστικά λέμε κάθε μέρα), αλλά να βγούμε σε μια καλύτερη κανονικότητα, με επίγνωση της ατέλειας και της ευθραυστότητάς μας και της εξάρτησης που έχουμε από τον Θεό που συνήθως βολικά αγνοούμε ή περιφρονούμε όταν όλα βαίνουν καλώς. Γένοιτο.


6 σχόλια:

Konstantinos είπε...

Σωστὸ κήρυγμα. Μακαρι νὰ τὸ διαβαζαμε καὶ στοὺς ναόύς μας. Εὐχαριστοῦμε, Γιατρέ μου π.κ

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ είπε...

Εξαιρετικό, κ. Παπαγιάννη! Το αναδημοσίευσα εδώ: https://vardavas.blogspot.com/2020/12/blog-post_29.html

Σας ευχαριστώ πολύ! Καλή και ευλογημένη χρονιά!

Serpas είπε...

Ο Θεος να σε ευλογει.Συγχαρητηρια.Υπαρχει αναγκη για αυτου του ειδους τον λογο.Λογος που ενημερωνει ,γαληνευει και ωφελει π.Χ.Μ.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Σας ευχαριστώ για τις επισκέψεις και τα σχόλιά σας.
Καλή και ευλογημένη χρονιά σε όλους μας!

Unknown είπε...

Παρ όλα αυτά που λέτε...μ όλο το σεβασμό δεν με πείθεται.Κι αυτό γιατί κλείσατε τις εκκλησίες...με λίγους πιστούς δεν θα ήταν πρόβλημα.Κοιταξτε γύρω σας...παντού γίνεται συνοστισμος.Εκει δεν μιλάμε τον ιό??Η ταπεινή μου άποψη ήταν αυτή.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Έχω γράψει σε επόμενη ανάρτηση σχετικά με το κλείσιμο των ναών.