Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

"Συνέτισόν με..."

 Αναγκαστικά επανερχόμαστε στο πρώτο θέμα της επικαιρότητος, όχι με καλές ειδήσεις. Οι αριθμοί ξέφυγαν προς τα πάνω, τόσο των θετικών όσο και των διασωληνωμένων, και φθάσαμε πάλι στο μέτρο του εγκλεισμού (lockdown σε απλά ελληνικά) στη Θεσσαλονίκη, καταρχήν για δυο εβδομάδες. Πώς το λέει η παροιμία; «Στην ώρα της μια βελονιά σε γλιτώνει από εννιά». Αν κάναμε ενσυνείδητα το λιγότερο ζητούμενο (να φοράμε μια μάσκα εκεί που έπρεπε), δεν θα χρειαζόταν να μας επιβληθεί το περισσότερο. Ας το σκεφθούμε όλοι μας.
     Οφείλουμε ωστόσο να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως όσους, εκουσίως ή ακουσίως, συνέβαλαν στην καλλιέργεια της αμφισβήτησης της πανδημίας, στην απόρριψη της πραγματικότητος και στην ενθάρρυνση της ανυπακοής. Δυστυχώς σ’ αυτούς συγκαταλέγονται ουκ ολίγοι σεβαστοί κατά τα άλλα επίσκοποι, ηγούμενοι, κληρικοί και λαϊκοί, δάσκαλοι και άλλοι μορφωμένοι, ακόμη και γιατροί. Να ελπίσουμε ότι κάποιοι θα αναθεωρήσουν τη στάση τους βλέποντας την έκβαση των πραγμάτων; Μακάρι. Να ευχηθούμε τουλάχιστον να περιορίσουν τον δημόσιο λόγο τους πάνω σε θέματα που δεν γνωρίζουν, ώστε να μη παίρνουν στο λαιμό τους όσους τους πιστεύουν ανεξέταστα. Και ας δεηθούν κι αυτοί εν σιωπή να περάσει και η δοκιμασία αυτή και να μας αφήσει όλους λίγο πιο σώφρονες.   


7 σχόλια:

Unknown είπε...

Μόλις επικοινώνησα με μια μετανιωμένη αρνήτρια η οποία ασθένησε πολύ βαριά από τον ιό. Μου περιέγραψε την απερίγραπτη ταλαιπωρία της και την αποστροφή της πλέον προς όλους αυτούς που αναφέρεις, Αντώνη! Παίρνουν πολλούς στο λαιμό τους. Ήδη έχουν κάνει τεράστια ζημιά. Ο ιός έχει εξαπλωθεί πολύ. Δεν μαζεύεται! Σταυρούλα Κουμενίδου

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ είπε...

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΙΠΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΑ Μ.Μ.Ε.(ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΙΣ)ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ COVID-19. ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΥΡΕΘΗΣΑΝ ΘΕΤΙΚΟΙ ΜΕ COVID-19 ΚΑΙ ΠΑΡΑ-ΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΘΑΝΟΝΤΩΝ ΑΠΟ COVID-19.ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΤΑ Μ.Μ.Ε. ΝΑ ΔΙΔΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ (ΑΡΙΘΜΟΥΣ) ΚΑΙ ΔΙΑ ΑΛΛΕΣ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ Π.Χ. ΚΑΡΚΙΝΟ,ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ,ΚΟΙΝΟΥ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ... ΔΙΑ ΤΙΣ ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΜΕ ΤΟ COVID-19.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί αποφαίνεσθε για την ωφελιμότητα
της καθολικής μασκοφορίας;
Δεν γνωρίζετε ότι το Ολλανδικό Υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για αντικρουόμενα επιστημονικά στοιχεία;

Α. Παπαγιάννης είπε...

Κάποια στοιχεία μπορεί να είναι αντικρουόμενα όσο δεν έχουμε πλήρη γνώση του φαινομένου. Στις περιπτώσεις αυτές, και μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αναγκαστικά εφαρμόζει κανείς αυτό που έχει στη διάθεσή του. Άλλωστε η πορεία των γεγονότων δείχνει προς τα πού βαδίζουμε. Τόσο δύσκολο είναι να το δούμε αυτό; Εξάλλου, η χρήση της μάσκας σε χώρους όπου υπάρχει το ενδεχόμενο μόλυνσης είναι παλαιά πρακτική στην ιατρική, ανεξάρτητα από επιδημίες.
Ευάγγελε, όλες οι άλλες αρρώστιες υπήρχαν και προ της πανδημίας. Τις αντιμετωπίζαμε πάντα και συνεχίζουμε να τις αντιμετωπίζουμε όπως πάντα, με δεδομένους κανόνες και γνωστά δεδομένα. Το καινούργιο μας απασχολεί, που είναι άλλωστε παγκόσμιο πρόβλημα.

Ανώνυμος είπε...

"Ψεκασμένοι" το ένα άκρο.
Τρομολάγνοι και τρομοΰστερικοί τι άλλο.
Να τα λέμε όλα.

Ανώνυμος είπε...

Αναφερθήκατε και σε γιατρούς.
Τι δεν γνωρίζουν οι γιατροί αυτοί που γνωρίζουν οι άλλοι γιατροί;
Και γιατί αποκλείουν κάποιους γιατρούς με διαφορετική επιστημονική άποψη από το δημόσιο διάλογο;

Α. Παπαγιάννης είπε...

Δεν γνωρίζω τι γνωρίζει (ή δεν γνωρίζει) ο καθένας, αλλά απορώ με την εθελοτυφλία κάποιων μπροστά στην πραγματικότητα. Η εντύπωση που δίνουν είναι ότι ξεκινούν με ακλόνητη πεποίθηση στην άποψή τους αγνοώντας τους καθημερινούς αριθμούς. Τι είδους διάλογος μπορεί να γίνει με τέτοιες συνθήκες;