Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Το μπαλάκι


Ο γνωστός παγκόσμιας φήμης επιδημιολόγος, που στον ελεύθερο χρόνο του διατελεί και πρόεδρος των ΗΠΑ και ‘πλανητάρχης’, απεφάνθη ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έκανε καλά τη δουλειά του στο θέμα της πανδημίας. Ως εκ τούτου καταλογίζει στον Οργανισμό όλες τις δεκάδες χιλιάδες νεκρών και εκατοντάδες χιλιάδες ασθενών με Covid-19 στη χώρα του, και αναστέλλει τη χρηματοδότησή του μέχρι νεωτέρας. Έτσι είναι. Προκειμένου να καλύψουμε τη δική μας εγκληματική ανεπάρκεια και αδιαφορία, ας περικόψουμε τα κονδύλια ενός οργανισμού που βέβαια δεν ασχολείται μόνο με τις καινοφανείς ιώσεις, αλλά και με την ελονοσία και τη φυματίωση και τη χολέρα και τον κίτρινο πυρετό και όλες τις άλλες παλιές και τετριμμένες μάστιγες που δέρνουν τις διάφορες γωνιές του κόσμου. Αλλά τι μας νοιάζει αυτό; Εδώ έχουμε να σκεφτούμε την επανεκλογή μας στο πλανητικό αξίωμα, με πανδημίες θα ασχολούμαστε τώρα;
     Λέγεται για έναν από τους προκατόχους του Τραμπ, τον Θεόδωρο Ρούσβελτ (προεδρία 1901-1909), ότι είχε κρεμασμένη έξω από την πόρτα του γραφείου του ένα σημείωμα που έγραφε: «Το μπαλάκι σταματάει εδώ». Εννοώντας βέβαια ότι μετάθεση ευθυνών στην διοικητική ιεραρχία μπορεί να γίνεται μέχρι ένα σημείο, αλλά τελικά ο ανώτατος άρχων είναι αυτός που αναλαμβάνει την τελική ευθύνη και οφείλει να την διαχειρισθεί. Αν ψάξει στα συρτάρια του οβάλ γραφείου ο παρών ένοικός του ίσως να το βρει καταχωνιασμένο κάπου.  

6 σχόλια:

Απόστολο είπε...

Ναι, δεν έκανε καλά τη δουλειά του ο Π.Ο.Υ. . Και δεν είναι πανδημία. Κατά τα στάνταρ αυτού του ίδιου του Π.Ο.Υ. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι σοβαρή ίωση. Φτιαχτή ή όχι, θα δείξει. Με κάθε μετάλλαξη του ιού αυτού κάθε ιού δεν θα το πάρουμε χούι να μας κλείνουν στα σπίτια και να κλείνουν τις εκκλησίες για πρώτη φορά από τους διωγμούς, και αντί να γίνονται λιτανείες με άγια λείψανα όπως γίνονταν ανά τους αιώνες, να τις κλείνουν επειδή τάχα κολλάει από τη λαβίδα! Μην τρελαθούμε τώρα! Επαναλαμβάνω δυνατά. Πανδημία ΔΕΝ είναι. Επικίνδυνη επιδημία είναι που πρέπει να προσέχουμε, κυρίως οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν άλλα προβλήματα υγείας.

Ανώνυμος είπε...

Ο Τραμπ πολεμείται κατά τρόπο αισχρό από το δημοσιογραφικό κατεστημένο, διεθνές και εγχώριο.
Καλό θα είναι να παρατεθούν οι δηλώσεις του, προκειμένου να σχηματίσουμε μία γνώμη, όσο γίνεται πιο αμερόληπτη.
Όσο για τους λοιμωξιολόγους, ας θυμηθούμε τι έλεγαν δυόμισι μήνες πριν και τι λένε τώρα...

Ανώνυμος είπε...


Το ότι ο Π.Ο.Υ. συγκάλυψε τις πραγματικές διαστάσεις της ιστορίας αυτής και "έπαιξε" το παιγνίδι της Κίνας δεν σας λέει τίποτα;

Α. Παπαγιάννης είπε...

Τα τυχόν λάθη, οι αστοχίες ή οι "συγκαλύψεις" του ΠΟΥ δεν αναιρούν την κακοδιαχείριση της πανδημίας από τον συγκεκριμένο πρόεδρο. Μια ματιά στον αριθμό των κρουσμάτων και των νεκρών στη χώρα του τα λέει όλα. Όσο για τις δηλώσεις, τις διαβάζουμε κάθε τόσο. Και ας μη ξεχνούμε ότι το όλο φαινόμενο είναι σε εξέλιξη: άλλη εικόνα έχει κανείς την πρώτη εβδομάδα μιας νόσου, άλλη τους επόμενους δυο μήνες. Αυτό το ξέρουμε από την καθημερινή ιατρική και ισχύει τόσο για μεμονωμένους ασθενείς όσο και για πληθυσμούς.

Απόστολο είπε...

Μα εδώ παίζεται ολόκληρη παγκόσμια συμπαιγνία τα αποτελέσματα της οποίας θα τα αντιληφθούμε λίαν συντόμως καθώς και της δήθεν πανδημίας που τα θύματά της είναι πολύ λιγότερα της εποχικής γρίπης. Ο Τραμπ είναι μόνο; Αυτός την οικονομία σκέφτεται. Οι υπόλοιποι, όταν καταλάβουμε τι σκέφτονταν θα είναι πολύ αργά.

Ανώνυμος είπε...

http://aktines.blogspot.com/2020/04/blog-post_614.html
Να και ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τον ΠΟΥ.