Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Συντακτικά

Η ηλεκτρονική Καθημερινή είναι μια από τις ιστοσελίδες που επισκέπτομαι τακτικά για ενημέρωση και για να βρίσκω αφορμές για γράψιμο, όπως γνωρίζουν οι καθ’ έξιν αναγνώστες του ιστολογίου. Διαβάζω λοιπόν χθες την ακόλουθη επικεφαλίδα: «Άρθρο στην «Κ» του Κυριάκου Μητσοτάκη: Ο διπλός φιλελευθερισμός του Βενιζέλου». Πώς θα την ερμηνεύατε; Βέβαια η κοινή λογική και η γνώση προσώπων και πραγμάτων μας λέει ότι η εφημερίδα φιλοξενεί άρθρο του Κ. Μητσοτάκη. Ωστόσο η σύνταξη της πρότασης στην κυριολεξία σημαίνει ότι η «Κ» είναι του Κ. Μητσοτάκη και δημοσιεύει άρθρο (κάποιου) με τον τίτλο που ακολουθεί. Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις η σειρά των λέξεων έχει τη σημασία της για την σαφή απόδοση του νοήματος: κανείς δεν θα είχε την παραμικρή αμφιβολία αν η επικεφαλίδα έλεγε «Άρθρο του Κ. Μητσοτάκη στην Κ». Κάνω λάθος;

3 σχόλια:

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ είπε...

ΓΙΑΤΡΕ, ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΘΟΣ.Η ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΔΕΝ ΑΦΗΣΕ ΤΙΠΟΤΕ ΟΡΘΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ(ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ,ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.........)ΤΩΡΑ ΗΛΘΕ ΚΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟΥ.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Ευχαριστώ για το σχόλιο. Νομίζω θα ήταν υπερβολή να φορτώσουμε και το λάθος αυτό στη Μεταπολίτευση (συμφωνώ ότι φταίει για πάρα πολλά πράγματα...). Μάλλον ο συντάκτης του τίτλου δεν το καλοσκέφθηκε.

Απόστολο είπε...

Όχι.