Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Άνθρωποι

Φαίνεται ότι σ’ έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη σκληρότητα υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ υπέγραψε διάταγμα με το οποίο τερματίζεται η εκτέλεση θανατοποινιτών. Στην πολιτεία αυτή (η οποία ‘διδάσκει’ το έγκλημα σ’ ολόκληρο τον κόσμο με την κινηματογραφική βιομηχανία της) υπάρχουν 737 κατάδικοι σε θάνατο, οι ποινές των οποίων με το διάταγμα μετατρέπονται σε ισόβια κάθειρξη.
     Ο κυβερνήτης αψήφησε τη γνώμη των ψηφοφόρων του που επανειλημμένα έχουν ταχθεί υπέρ της θανατικής ποινής, και συντάχθηκε με την απόφαση δικαστηρίου που επέβαλε αναστολή στις εκτελέσεις. «Ξέρω ότι πολλοί τάσσονται υπέρ της πρακτικής οφθαλμόν αντί οφθαλμού. Αλλά αν βιάσεις, εμείς δεν βιάζουμε. Και πιστεύω ότι αν κάποιος δολοφονήσει, εμείς δεν δολοφονούμε. Είμαστε καλύτεροι από αυτή τη λογική», δήλωσε ο ίδιος, αμφισβητώντας το δικαίωμα της Πολιτείας να αφαιρεί μια ανθρώπινη ζωή. Επίσης είπε ότι το σύστημα της δικαιοσύνης έχει οικονομικές και φυλετικές ανισότητες (οι περισσότεροι καταδικασμένοι είναι έγχρωμοι και φτωχοί), ενώ πιστεύει ότι ίσως μεταξύ τους να συγκαταλέγονται και κάποιοι αθώοι (έχουν υπάρξει πολλές τέτοιες περιπτώσεις στα δικαστικά χρονικά των ΗΠΑ, όπου οι αποδείξεις ήταν πολύ σαθρές ή και πλαστές). 
     Την απόφαση του κυβερνήτη έσπευσε να καταδικάσει ο πρόεδρος Τραμπ που χαρακτήρισε όλους τους θανατοποινίτες "στυγνούς δολοφόνους". Ουδέν σχόλιον.

11 σχόλια:

Κ Αποστόλου είπε...

Θα μας ενδιέφερε το σχόλιό σας εδώ κ Παπαγιάννη έστω κι αν δεν εχει πολιτική χροιά...

https://i-epikaira.blogspot.com/2019/03/george-soros.html

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ είπε...

Η ΑΠΟΦΑΣΙΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΟΥ ΤΗΣ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑΣ CAVIN NEWSOM ΔΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΙΝ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ (ΣΤΥΓΝΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ)ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΞΙΣ ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1972 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑΣ ΕΨΗΦΗΣΑΝ ΕΝΔΕΚΑ(11) ΦΟΡΕΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ.(ΙΔΙΟΝ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΙΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. Π.Χ. Ο ΤΣΙΠΡΑΣ, ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΗΣΜΑ ΤΟΥ 2015). Ο ΚΥΡΙΟΣ NEWSOM ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ, Ο ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΑΘΩΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑΣ. Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΑΘΗΤΟΣ,ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΝ ΤΟΥ DNA ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ Η ΕΝΟΧΗ "Η" ΑΘΩΩΣΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡIΚΗ ΠΟΛΛΑ ΗΘΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Ευάγγελε, η θανατική ποινή μόνο ποινή δεν είναι, ιδίως όταν εκτελείται 10-20 χρόνια μετά το έγκλημα όπως γίνεται στις ΗΠΑ. Απλώς εξυπηρετεί το ένστικτο της εκδίκησης της κοινωνίας. Ξέρουμε πολλές περιπτώσεις δικαστικών πλανών (miscarriage of justice) που οδήγησαν σε εκτελέσεις ανθρώπων που εκ των υστέρων αποδείχθηκαν αθώοι. Η θανάτωση ενός αθώου είναι έγκλημα. Δεν θέλουμε να μετατραπούμε σε ζούγκλα. Όντως ηθικά ζητήματα γίνονται πολιτικά εργαλεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βλέπουμε την ορθή πλευρά, ως Χριστιανοί πρωτίστως. Η εντολή "Ου φονεύσεις" δεν επιδέχεται εξαίρεση.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ είπε...

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΣΕΩΣ(ΕΝΣΤΙΚΤΟΥ ΕΚΔΙΚΗΣΕΩΣ) ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΘΟΝΤΟΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΑΣΤΗΝ ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ (ΤΟ ΙΣΟ),

Απόστολος-Γεώργιος Ι. Σοφός είπε...

Βρετανός νομομαθής, του οποίου δυστυχώς αγνοώ το όνομα, έλεγε πως δεν είναι η βαρύτητα της ποινής η οποία αποτρέπει το έγκλημα, αλλά η βεβαιότητα της τιμωρίας. Ως Χριστιανός, αλλά και ως άνθρωπος, δεν μπορώ να έχω κανένα ηθικό δίλημμα. Η ανθρώπινη ζωή δεν δύναται να αφαιρείται ούτε με δικαστική απόφαση. Επιπλέον, πως θα διορθώσει κανείς μια πιθανή δικαστική πλάνη όταν δεν μπορεί να αναστήσει τον θανόντα;

Απόστολο είπε...

Δεν είναι δικαιοσύνη. Είναι έγκλημα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ είπε...

ΕΑΝ ΕΝΑ " ΑΝΘΡΩΠΟΜΟΡΦΟ ΤΕΡΑΣ" ΦΟΝΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΥΟΝ ΣΥΖΥΓΟΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΕΜΑΧΙΣΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΡΙΞΕΙ ΤΑ ΤΕΜΑΧΙΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΗΤΟ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΔΙΑ ΝΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙ ΤΗΝ ΕΡΩΜΕΝΗ ΤΟΥ. ( ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜBΑΝ ΣΤΗ ΠΟΛΗ MODESTO ΤΗΣ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑΣ )OI ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ; ΝΑ ΤΟΥ "ΤΡΑΒΑΓΑΝΕ ΤΟ ΑΥΤΑΚΙ".Ο ΚΥΡΙΟΣ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΕΤΡΟ "ΜΑΧΑΙΡΑΝ ΕΔΩΚΑΣ, ΜΑΧΑΙΡΑΝ ΘΑ ΛΑΒΕΙΙΣ"(ΜΑΤΘ 5-3).ΕΑΝ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΟΝ ΔΙΚΑΖΑΝ ΙΣΟΒΙΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΘΑ ΗΣΑΝ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΤΑΙΖΑΝ ΣΕ ΟΛΗΝ ΤΟΥ ΤΗΝ ΖΩΗΝ.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Ευάγγελε, θα μου επιτρέψεις να κλείσω αυτή τη συζήτηση. Περιπτώσεις εγκλημάτων υπάρχουν πολλές, και πολλές από αυτές είναι πράγματι αποτρόπαιες. Ωστόσο η εφαρμογή της θανατικής ποινής σε χώρες όπως οι ΗΠΑ δεν μείωσε, αντίθετα αύξησε την εγκληματικότητα. Ούτε καν σαν αποτρεπτικό μέσο δεν λειτουργεί. Και ο Κύριος είπε και το «εμοί εκδίκησις, εγώ ανταποδώσω». Εκείνος ξέρει ακριβώς ποιους και πώς και πότε θα τιμωρήσει. Και στην δική Του κρίση δεν υπάρχει ούτε ελάχιστο περιθώριο σφάλματος, αντίθετα με τις κρίσεις των ανθρώπων.

Ανώνυμος είπε...

Έχω προσωπική εμπειρία από δικαστήριο εδώ στην Ελλάδα (μεικτό ορκωτό) που στον πρώτο βαθμό καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, ενώ στον δεύτερο βαθμό (εγώ μετείχα στη σύνθεση του δευτεροβαθμίου δικαστηρίου) τον αθώωσε πλήρως, διότι στο μεσοδιάστημα προέκυψε ότι ο δολοφόνος ήταν άλλος, στενός συγγενής του θύματος, ο οποίος σε ερωτήσεις των λοιπών συγγενών πού βρισκόταν όλον τον καιρό το θύμα απαντούσε ότι ήταν σε οίκο ευγηρίας σε άλλη πόλη, ενώ αυτός είχε διαπράξει το φόνο. Ας σκεφτούμε την περίπτωση να είχε επιβληθεί θανατική ποινή και είχε εκτελεστεί πριν διαπιστωθεί το τί είχε συμβεί πραγματικά.....
Μ.Ε.Χ. Δικαστικός

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ είπε...

ΚΑΤΑ ΑΡΧΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟN DR(MD) ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΔΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ.ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ Μ.Ε.Χ. ΚΥΡΙΕ ΔΙΚΑΣΤΑ (ΗΟΝΟRABLE JUDGE)Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΑΛΑΘΗΤΟΣ.ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ 1976 ΣΤΗ ΑΜΕΡΙΚΗ (U.S.A.) ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 1400 ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΠΟΙΝΙΤΩΝ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΣΤΟΙ- ΧΕΙΑ ΑΘΩΩΤΗΤΟΣ ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΑ.(POSTHMOUS EXONERATION).AΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΙΝ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ ΕΩΣ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΩΣ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΜΕΣΟΛΑΒΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 15 ΕΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΔΙΑ ΕΥΡΕΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΘΩΩΤΗΤΟΣ.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Ευάγγελε, θα επανέλθω κι εγώ. Επειδή παρακολουθώ τακτικά τις σχετικές ειδήσεις, έχω διαβάσει για περιπτώσεις εσφαλμένων αποφάσεων στις ΗΠΑ (δεν έχω πρόχειρα στοιχεία). Εξάλλου, και μόνο το γεγονός ότι ο κατάδικος θανατώνεται εν ψυχρώ δεκαπέντε χρόνια μετά το δικαστήριο (που μερικές φορές φτάνουν και τα τριάντα) κάνει την "ποινή" ιδιαίτερα βάρβαρη. Όσα επιχειρήματα κι αν αναφέρεις, δεν πρόκειται να αλλάξουν το θεμελιώδες αυτό δεδομένο. Ας σταματήσουμε εδώ: οι διαφορές θα υπάρχουν.