Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Κεραμίδια

Αναμένοντας την αποψινή καθοριστική ψηφοφορία στη Βουλή για τη 'συμφωνία', ας ασχοληθούμε με κάτι πιο πεζό. Διαβάζω λοιπόν στην Καθημερινή ότι ένας δισεκατομμυριούχος πλήρωσε το ευτελές ποσό των 238 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα τετραώροφο ‘ρετιρέ’ 2300 τετραγωνικών μέτρων στο Μανχάταν (καταλαμβάνει τον 50ό έως 53ο όροφο ενός νεόδμητου ουρανοξύστη) που διαθέτει, εκτός των άλλων, «το δικό του γυμναστήριο, juice bar, βιβλιοθήκη και κλειστό γήπεδο μπάσκετ». Η είδηση μας λέει ακόμη ότι ο εν λόγω εισοδηματίας διαθέτει πολλά πανάκριβα ακίνητα σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ, και πρόσφατα αγόρασε και μια κατοικία 122 εκατομμυρίων δολαρίων στο Λονδίνο. Αφελής ερώτηση: πόσες μέρες το χρόνο περνάει σε καθένα από τα σπίτια του; Προλαβαίνει να παίζει και μπάσκετ; Ακόμη πιο αφελής ερώτηση: πληρώνει και ΕΝΦΙΑ για τόσα ακίνητα; Και τι τεκμήριο έχουν αυτά; Κι άλλη μία, χωρίς ίχνος αφέλειας ή ειρωνείας: είναι πιο ευτυχισμένος τώρα απ’ όσο ήταν πριν αποκτήσει ένα ακόμη ‘σπιτάκι’ για να γέρνει το κεφάλι του;
     Στην αντίστοιχη είδηση της Guardian διαβάζω ότι η Νέα Υόρκη έχει πάνω από 78.000 άστεγους, και ότι χτίζονται πολλά ακίνητα για πλούσιους, αλλά πολύ λίγα για ανθρώπους χαμηλών εισοδημάτων. Και μου έρχεται στο νου αυτό που γράφει το Ψαλτήρι (Ψ. 48:11-12): «ἐπὶ τὸ αὐτὸ ἄφρων καὶ ἄνους ἀπολοῦνται καὶ καταλείψουσιν ἀλλοτρίοις τὸν πλοῦτον αὐτῶν, καὶ οἱ τάφοι αὐτῶν οἰκίαι αὐτῶν εἰς τὸν αἰῶνα». Μέχρι εκεί θα είναι όλα, τα πολλά ή τα λίγα κτήματα και χρήματα.

8 σχόλια:

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ είπε...

ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΤΟ ΕΝΦΙΑ(PROPERTY TAXES) ΕΙΝΑΙ Ο.Ο8% ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ.(ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΑΣ ΕΝΦΙΑ Π.Χ Ο.Ο7%,Ο,10%..Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ ΣΤΗ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΕΙΝΑΙ 138,000, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ(H.U.D)ΤΟ 2017,( ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ).
.".. ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΟΤΙ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΟΥΝ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΗΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ(ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ). 11/12/1974 ΒΟΥΛΗ.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό λέγεται Καπιταλισμός.
Εσείς κυριε Παπαγιαννη διατί το σχολιάζετε με τοσο αρνητική διάθεση?
Μήπως είσαι.... Κομμουνιστής?

Α. Παπαγιάννης είπε...

Αν διαβάζετε τακτικά τη σελίδα αυτή, θα διαπιστώσετε ότι κάθε είδους ακρότητα, είτε οικονομική είτε πολιτική είτε κοινωνική, αντιμετωπίζεται με κριτική διάθεση. Το μέτρο είναι αρετή από τα αρχαία χρόνια, και δεν χρειάζεται να είναι κανείς οποιουδήποτε είδους "-ιστής" για να το ασπάζεται. Ευχαριστώ για την πρόκληση.

Ανώνυμος είπε...

Με συγχωρείτε κε Παπαγιάννη αλλά δεν με καλύπτει η απάντηση σας.
Αυτό το φαινόμενο που περιγράφετε είναι φυσικό επακόλουθο ενός ορθολογικού συστήματος διανομής πλούτου σε μια κοινωνια, δηλ. καπιταλισμός.
Δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό στο να υπάρχουν αστεγοι σε μια κοινωνία η οποία ενστερνίζεται τις καπιταλιστικές αξίες και καθοδηγηται από χριστιανική ηθική.
Είναι απόλυτα ηθικό και ορθολογικο.
Και δε μου το βγάζεις από το μυαλό ότι είσαι μποσελβικος όταν βλέπω τέτοιες αναρτήσεις.
Κρίμα διότι είχα σε εκτίμηση το blog σου καθοτι φαινόταν ότι είσαι ένας άνθρωπος που διαπνέεται από το παλιό καλό τρίπτυχο του
" πατρίς, θρησκεία, οικογένεια "

Α. Παπαγιάννης είπε...

Προσπαθώ να ξεχωρίσω το χιούμορ από τη μομφή, και το βρίσκω λίγο δύσκολο. Ας απαντήσω λοιπόν σοβαρά -- το χιούμορ άλλωστε δεν χρειάζεται απάντηση. Ποτέ και πουθενά δεν υποστήριξα, ούτε καν υπονόησα, να πάρουμε από τους έχοντες και να δώσουμε στους μη κατέχοντες: αυτό θα έκανε ένας μπολσεβίκος, και αρνούμαι μετά βδελυγμίας τον χαρακτηρισμό, έστω και σαν "χαϊδευτικό". Επισημαίνω τις χαοτικές οικονομικές διαφορές, που όντως χαρακτηρίζουν το καπιταλιστικό σύστημα, και αφήνω τον αναγνώστη να βγάλει τα συμπεράσματά του. Και βέβαια, αν δεν το προσέξατε, η όλη θεώρηση είναι εσχατολογική: "α δε ητοίμασας, τίνι έσται;". Ευχαριστώ και πάλι.

Απόστολος-Γεώργιος Ι. Σοφός είπε...

Μην συγχίζεται κανείς! Όλα θα τα πάρει μαζί του...

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ είπε...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ 25/1/2019-8:Ο2μ.μ. Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ,ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΙΡΕΣΕΩΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΣΜΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΒΑΣEΙΣ ΤΟ "ΕΓΩ" ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΛΗΣΤΙΑ.Ο ΕΡΓΑΤΗΣ ΠΑΡΑΓΕΙ $60 ΔΟΛ.ΤΗΝ ΩΡΑ ΚΑΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ 60 ΛΕΠΤΑ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ "ΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟ" ΚΥΡΙΕ ΑΝΩΝΥΜΕ; Ο ΜΠΕΡΝΑΡ ΣΩ ΕΙΠΕ"Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΡΟΜΕΡΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ, ΚΑΙ Ο ΞΕΠΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΜΟΧΘΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΡΡΩΣΤΙΑΣ,ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ." Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΧΕ ΩΣ ΘΕΜΕΛΙΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΚΤΗΜΟΣΥΝΗ. ΠΙΘΑΝΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΗΤΑΝ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ.

Ανώνυμος είπε...

Ποπό μαρξιστές που μαζεύτηκαν.....!
Ρε παιδιά, να οργανωθούμε να κάνουμε κόμμα?