Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Αφροσύνη

Μια παγκόσμια χρηματιστηριακή καταιγίδα που εξαφάνισε δισεκατομμύρια δολλάρια από τις μετοχές ανά τον κόσμο’, είναι ο τρόπος που περιέγραψε μια ξένη εφημερίδα τη σημερινή βουτιά των χρηματιστηρίων ανά την υφήλιο, που ξεκίνησε από την Κίνα, χτύπησε τις ΗΠΑ και συνέχισε και στα υπόλοιπα χρηματοπάζαρα.
     Είναι να γελάει κανείς πικρά με την συμπυκνωμένη αφροσύνη που εκφράζουν οι δυο αυτές γραμμές. Ποια ‘δισεκατομμύρια’; Αυτά δεν υπήρχαν ποτέ: κάποια στιγμή δημιουργήθηκαν τεχνηέντως, στα χαρτιά, και κάποια άλλη στιγμή ξαναγύρισαν στην ανυπαρξία από την οποία προήλθαν. Σε απλά ελληνικά, ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα. Δυο γραμμάρια κοινό μυαλό χρειάζονται μόνο για να συνειδητοποιήσει κανείς αυτό που το Ευαγγέλιο ονομάζει ’αδηλότητα του πλούτου’ [Α΄ Τιμ. 6:17]. Ή, όπως έλεγε πολύ μικρός ένας γλωσσοπλάστης ανιψιός μου, τα ‘καυσομύρια’. 
     Δεν μπορώ όμως να μην αντιγράψω κι ένα σχόλιο ξένου αναγνώστη σε εφημερίδα: «Ώστε λοιπόν, ακόμη μια μεγάλη κρίση ή οικονομικό συμβάν που οι ‘ειδικοί’, οι οίκοι αξιολόγησης και όλοι οι νεοφιλελεύθεροι γκουρού απέτυχαν να προβλέψουν ακόμη και 5 λεπτά πριν συμβεί; Κι αυτοί είναι οι άνθρωποι που επιβλέπουν όλη την παγκόσμια διακυβέρνηση με σχεδόν θεϊκές εξουσίες, όπως π.χ. στην περίπτωση της Ελλάδας;»
     Ουδέν σχόλιον.

1 σχόλιο:

ΑΠΟΣΤ-ΓΕΩΡ ΣΟΦΟΣ είπε...

Η εποχή του homo sapiens φαίνεται πως παρήλθε. Ήρθε η εποχή του ... homo amentis (χωρίς νου). Δυστυχώς!