Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

ΤΤΙΡ

Ότι οι Βρυξέλλες αποφασίζουν ‘πριν από μας, για μας’ το ξέρουμε. Φυσικά δεν γνωρίζουμε όλα όσα ψηφίζουν, ή τα μαθαίνουμε από τις φιλτραρισμένες πληροφορίες που φθάνουν στα Μέσα Μαζικής Επιβολής (ή Επιβουλής). Τελευταία διάβασα (Guardian) ότι μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζητούν κεκλεισμένων των θυρών με εκπροσώπους των ΗΠΑ μια νέα γιγαντιαία εμπορική συμφωνία που φέρεται με τα αρχικά του τίτλου (Transatlantic Trade and Investment Pact=  Διατλαντικό Σύμφωνο Εμπορίου και Επενδύσεων). Από τα λίγα που έμαθα είναι ότι με βάση το σύμφωνο αυτό οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούν να ιδιωτικοποιούν διάφορες δημόσιες λειτουργίες ή επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας με τη μορφή εκχώρησης σε μεγάλα οικονομικά τραστ (Αμερικανικών συμφερόντων). Μάλιστα, επικριτές της συμφωνίας στη Βρετανία λένε ότι οι εκχωρήσεις αυτές θα είναι μη αναστρέψιμες, διότι θα επιτρέπουν στους Αμερικανούς επενδυτές να μηνύουν τις μελλοντικές κυβερνήσεις για διαφεύγοντα κέρδη αν ποτέ θελήσουν να επαναφέρουν τις ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις στον δημόσιο έλεγχο.
     Οι Βρετανοί, με τη γνωστή αφοσίωσή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (παρόλες τις αδυναμίες του), ήδη έχουν κινητοποιηθεί για να αποτρέψουν το ξεπούλημα του NHS σε ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα (που φυσικά θα αλλάξουν τους κανόνες λειτουργίας του συστήματος). Σε σχετική δημοσκόπηση τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων τάχθηκαν εναντίον μιας τέτοιας εξέλιξης. Στην Ελλάδα δεν έχω ακούσει να γίνεται ακόμη... ΤΤΙΡ λόγος για τη συμφωνία αυτή.

2 σχόλια:

ΑΠΟΣΤ-ΓΕΩΡ ΣΟΦΟΣ είπε...

Οι υποψήφιοι επενδυτές ψάχνουν για την ώρα τα μεγαλύτερα κέρδη. Σιγά σιγά θα φτάσουν και σε μας...

Ανώνυμος είπε...

Προς το παρόν, αυτό που γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια είναι η υποβάθμιση, για να μην πω ο εξευτελισμός, του χώρου της Δημόσιας Υγείας έτσι, ώστε το ''φιλέτο'' να πουληθεί στο τέλος όσο-όσο...

Φ.Μ.