Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Κοψοχρονιά

Δεν μπορεί να ζει κανείς στην Ελλάδα και να μην έχει πάρει είδηση την επικείμενη κοσμογονική αλλαγή του ΦΠΑ στην εστίαση, δηλ. ότι από αύριο από το 23% θα πέσει στο 13% (ορμάτε για τα ρεστωράν, εμπρός για τις ταβέρνες... αλλά συγκρατηθείτε: αρχίζει και η νηστεία). Ως μέγα κυβερνητικό επίτευγμα διαφημίσθηκε το γεγονός: αποσπάσαμε ‘μείωση’ από τους τροϊκανούς, η σκληρή διαπραγμάτευση απέφερε αποτέλεσμα, το κόστος ζωής πέφτει, τα φώτα στο τούνελ άναψαν, αρχίζει η ανάπτυξη, ανοίγει προσεχώς ο Παράδεισος... Ψυχραιμία όμως, διότι πίσω έχει η αχλάδα την ουρά! Οι πορτοκαλάδες και τα συναφή προϊόντα θα πωλούνται, λέει, στους ορθίους με 23%, ενώ θα σερβίρονται στους καθημένους με 13%. ‘Χαίρε βάθος απύθμενον’ της ευρηματικότητος του νομοθέτη και των ξυμβούλων του.
     Επειδή όμως, κατά τα λαϊκό λόγιο, η αλεπού είναι εκατό χρονών και το αλεπουδάκι εκατόν είκοσι, ιδού πώς θα κερδίζετε τις δέκα μονάδες. Κάθεστε σε τραπεζάκι και παραγγέλνετε δυο, τρία, πέντε αναψυκτικά για κατανάλωση (δεν απαγορεύεται). Ο σερβιτόρος τα φέρνει, εσείς βγάζετε και τον πληρώνετε (νόμιμα, με 13%), κι εκεί που πάει να τα ανοίξει, χτυπάει το κινητό σας (ο αετομάτης συνεργός παρακολουθεί από το απέναντι πεζοδρόμιο). «Τι; Γεννάει κιόλας; Πες της να περιμένει και έφτασα!» Κλείνετε πανικόβλητος το τηλέφωνο, πετάγεστε όρθιος, αρπάζετε τα μπουκάλια και λέτε στον εμβρόντητο σερβιτόρο: «Ο διάδοχος έρχεται, φέρ’τα να τα κεράσω στό μαιευτήριο!» Ο συνεργός σας παραλαμβάνει με το μηχανάκι, και πάτε γραμμή για το σπίτι.
     Παρακαλείται ο σκηνοθέτης που θα ενσωματώσει την παραπάνω σκηνή σε ελληνική κωμωδία ή επιθεώρηση να καταβάλει τα πνευματικά δικαιώματα στον γράφοντα. Ή έστω να γράψει το όνομα του δημιουργού στους τίτλους του τέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: