Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Υψηλάντη

Μας ακούγεται κάπως αστείο, διότι είναι ασυνήθιστο. Ωστόσο δεν φάνηκε καθόλου αστείο σε τρεις αμερικανούς του 19ου αιώνα, που έδωσαν το όνομα του Δημ. Υψηλάντη στη νέα πόλη που έκτισαν το 1825 στο Μίσιγκαν. Πού έμαθαν άραγε για τον αγνοημένο αυτό ήρωα πρίγκιπα; Μήπως... από την τηλεόραση ή το διαδίκτυο; Άγνωστο. Μεταφράζω τη σχετική παράγραφο από την επίσημη ιστοσελίδα της πόλης:
     «Το 1825, τρεις επιφανείς έποικοι, ο δικαστής Augustus Woodward, ο John Stewart και ο William Harwood, συνένωσαν τμήματα των κτημάτων τους για να αποτελέσουν το αρχικό οικόπεδο ενός νέου οικισμού. Του έδωσαν το όνομα του Έλληνα Πατριώτη Στρατηγού Δημητρίου Υψηλάντη, μιας ηρωικής μορφής στον αγώνα που έκαναν τότε οι Έλληνες κατά της Τουρκικής τυραννίας, έναν αγώνα για ελευθερία που πολλοί Αμερικανοί παρομοίαζαν με τον δικό τους.  Με τριακόσιους άνδρες ο Υψηλάντης κράτησε το Φρούριο του Άργους για τρεις μέρες, απέναντι σ’ ένα στρατό τριάντα χιλιάδων. Όταν οι προμήθειές τους εξαντλήθηκαν, αυτός και οι άνδρες του έκαναν μια τολμηρή απόδραση πίσω από τις εχθρικές γραμμές, χωρίς να χαθεί ούτε ένας». 
     Κι ύστερα, έχοντας διαβάσει τα παραπάνω, προσπάθησα να θυμηθώ αν είχαμε ποτέ διδαχθεί το κατόρθωμα αυτό στην ιστορία μας, όπως και το γεγονός ότι ο Δημήτριος Υψηλάντης διορίσθηκε μετά την απελευθέρωση στρατάρχης από τον Καποδίστρια και πέθανε το 1832 σε ηλικία μόλις 38 ετών.
     Οι εικόνες από την προτομή του Υψηλάντη στην ομώνυμη πόλη, μαζί με την ελληνική σημαία:



4 σχόλια:

ΑΠΟΣΤ-ΓΕΩΡ ΣΟΦΟΣ είπε...

"'Αμες δε γεσόμεθα πολλώ κάρρονες"!
Θα το πει άραγε κάνα σημερινό "παλιόπαιδο";
Αλλά θέλει εκπαίδευση η Πατρίδα και η Δημοκρατία...
Όχι "ξάπλες", απογοήτευση και γκρίνια...

Λήμνος είπε...

Απίστευτο!!!

ΙΛΑΡΧΟΣ είπε...

Το βράδυ να πάνε κουκουλοφόροι, να κάψουν την ΕΛΛΗΝΙΚΗ σημαία και να γκρεμίσουν το άγαλμα τώρα είπα !!!!

Α. Παπαγιάννης είπε...

Ίλαρχε, σωστός!