Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Για να μη πλήττετε

Ένα είναι βέβαιο: ακόμη και σε καιρούς κρίσης, η Ελλάδα δεν παύει να σε ξαφνιάζει (ευχάριστα ή δυσάρεστα, αυτό είναι άλλος λογαριασμός). Δεν σε αφήνει να πλήξεις ποτέ. Το σημερινό ξάφνιασμα μας το προσφέρει ο Κων. Ζούλας (‘Το κίνημα των Τάκηδων’, Καθημερινή), και παραθέτω από το κείμενό του αυτολεξεί:
     ‘... Πριν από καιρό -και χωρίς κανείς να το πάρει χαμπάρι- πέρασε μια απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης που άλλαξε τον τρόπο καταβολής των δικαστικών εξόδων.
     Με απλά λόγια, ενώ παλαιότερα οι καταδικασθέντες που επιθυμούσαν να κριθούν από το Εφετείο υποχρεώνονταν να πληρώσουν επί τόπου στα δικαστήρια 100 ευρώ, τώρα τους επιτρέπεται να πάρουν το σχετικό παράβολο από τις εφορίες. Τι επέφερε αυτή η αλλαγή; Να μην πληρώνει σχεδόν κανείς τα παράβολα! Γιατί απλούστατα οι καταδικασθέντες ασκούν ανέξοδα έφεση στο πρωτόδικο δικαστήριο, εξασφαλίζουν την αναβολή της υπόθεσής τους για 2-3 χρόνια και δεν πατούν ποτέ το πόδι τους στις εφορίες. Σκέφτονται προφανώς ότι «ύστερα από 3 χρόνια, ποιος ζει ποιος πεθαίνει» και ουδόλως τους νοιάζει αν τότε η έφεσή τους κριθεί απαράδεκτη καθώς θα διαπιστωθεί ότι δεν είχαν πληρώσει το παράβολο.
     ... από την άφρονα αυτή απόφαση, το κράτος χάνει κατ’ έτος περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ (!), κυρίως γιατί στο 75% των δικών εμπλέκονται μετανάστες που είναι αδύνατον να εντοπισθούν εκ των υστέρων από τις δικαστικές αρχές τις οποίες εμπαίζουν! Ο δε τραγέλαφος είναι ότι η αλλαγή έγινε για να απλοποιηθούν υποτίθεται οι διαδικασίες και να αυξήσει το κράτος τα έσοδά του.
    
[Η αποκάλυψη αυτή] αποδεικνύει πόσα περιθώρια είχε και έχει το κράτος να μην επιβάλει π.χ. περικοπές 27 εκατ. ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ και 55 εκατ. ευρώ στα φυσικά πρόσωπα (τόσα προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός), αλλά και πόσο τρελό είναι να αναζητεί απεγνωσμένα σήμερα 9 εκατ. ευρώ για να ανάψουν τα καλοριφέρ στα σχολεία της βορείου Ελλάδας.’

     Άδικο έχω που δεν πλήττω;

1 σχόλιο:

ΑΠΟΣΤ-ΓΕΩΡ ΣΟΦΟΣ είπε...

Αλαζονεία, ανοησία, αγνωσία: Συνταγή που εξασφαλίζει την αποτυχία!