Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Παραβολές για την κρίση - 6

Τις 700 συμπληρώνουν αισίως οι αναρτήσεις αυτές. Ως 'επετειακό' και επίκαιρο κείμενο διαλέγω ένα από τα πιο αρχαία μαθήματα πολιτικής οικονομίας, που μάλλον δεν διδάσκεται στους σύγχρονους οικονομολόγους.

Το όνειρο: Μετά από δυο χρόνια είδε ο Φαραώ ένα όνειρο. Του φάνηκε ότι στεκόταν όρθιος κοντά στον ποταμό Νείλο. Και ξαφνικά του φάνηκε ότι από τον ποταμό ανέβαιναν επτά αγελάδες ωραίες στην εμφάνιση και παχιές, που έβοσκαν στο λεπτό και τρυφερό χορτάρι του λιβαδιού δίπλα στον ποταμό. Έπειτα από αυτές, ανέβηκαν από τον ποταμό άλλες επτά αγελάδες άσχημες στην όψη και σκελετωμένες κι έβοσκαν στην όχθη του ποταμού, κοντά στις πρώτες. Οι επτά αυτές άσχημες και αδύνατες αγελάδες κατέφαγαν τις επτά ωραίες και καλοθρεμμένες αγελάδες. Ο Φαραώ, έκπληκτος για το όνειρο αυτό, ξύπνησε. Κοιμήθηκε όμως πάλι και είδε δεύτερο όνειρο. Είδε να φυτρώνουν από το ίδιο στέλεχος επτά γερά, ωραία και μεστωμένα στάχυα. Έπειτα από αυτά φύτρωσαν άλλα επτά στάχυα μαραμένα από τον καυτό άνεμο, ατροφικά και χωρίς κόκκους. Ξαφνικά τα επτά ατροφικά και ανεμοδαρμένα στάχυα κατάπιαν τα καλά και μεστωμένα. Ξύπνησε ταραγμένος ο Φαραώ, αλλά είδε ότι αυτό ήταν όνειρο. Όμως δεν ξανακοιμήθηκε. [Γεν. 41,1-7]

Η ερμηνεία: Είπε τότε ο Ιωσήφ στον Φαραώ: «Τα δύο όνειρα του Φαραώ είναι ένα και το αυτό. Μ’ αυτά έδειξε ο Θεός στον Φαραώ όσα μέλλει να πράξει. Οι επτά καλές αγελάδες σημαίνουν επτά έτη, και τα επτά καλά στάχυα σημαίνουν πάλι επτά έτη. Το διπλό όνειρο του Φαραώ είναι ένα. Οι επτά ισχνές αγελάδες, που βγήκαν μετά από τις παχιές δηλώνουν επτά έτη και τα επτά ατροφικά και ανεμοδαρμένα στάχυα δηλώνουν επτά έτη πείνας... Ο Θεός φανέρωσε στον Φαραώ όσα πρόκειται να κάνει.

Να, έρχονται επτά έτη, κατά τα οποία μεγάλη ευφορία θα απλωθεί σε όλη τη γη της Αιγύπτου. Κατόπιν όμως από αυτά θα έλθουν επτά έτη πείνας. Αυτή θα είναι τόσο μεγάλη, ώστε θα λησμονήσουν οι άνθρωποι την ευφορία που έγινε προηγουμένως σε όλη την Αίγυπτο. Και η πείνα θα ερημώσει τη χώρα. Εξαιτίας δε αυτής της πείνας, που θα ακολουθήσει, θα σβήσει από την μνήμη των ανθρώπων η προηγούμενη ευφορία της χώρας, διότι η πείνα θα είναι πολύ μεγάλη. Η δεύτερη δε επανάληψη του ονείρου σημαίνει ότι είναι αληθινό και βέβαιο αυτό που αποκάλυψε ο Θεός με το όνειρο και ότι σύντομα θα πράξει ο Θεός αυτό που προανήγγειλε.

Τώρα λοιπόν που είναι καιρός, σκέψου και διάλεξε άνθρωπο έξυπνο και συνετό και διόρισέ τον σε όλη τη γη της Αιγύπτου. Συγχρόνως δε ο Φαραώ ας εκλέξει κι ας διορίσει επόπτες στις περιοχές της χώρας, για να κρατούν το ένα πέμπτο απ’ όλα τα προϊόντα της Αιγύπτου κατά τα επτά χρόνια της ευφορίας. Όλα αυτά τα τρόφιμα των επτά ερχομένων ετών της ευφορίας να συγκεντρωθούν σε αποθήκες. Να συγκεντρωθεί το σιτάρι και να τεθεί στην εξουσία και τη διάθεση του Φαραώ. Τα τρόφιμα να αποθηκευθούν με ασφάλεια στις πόλεις. Και θα είναι αυτά φυλαγμένα σε όλη τη χώρα για τα επτά έτη της πείνας που θα απλωθεί στη χώρα της Αιγύπτου. Κι έτσι η χώρα αυτή δεν θα εξολοθρευθεί από την πείνα.» [Γεν. 41,25-36]

2 σχόλια:

John Skabardonis είπε...

mou 8ymizei ena ar8ro pou diabasa simera Antoni:

Five 'new normals' that really will stick: http://bit.ly/atePNE

kytta to noumero 3

Λήμνος είπε...

Είμαστε στις ισχνές αγελάδες χωρίς τον Ιωσήφ, τουτέστιν με άδειες τις αποθήκες. Ας ετοιμαστούμε λοιπόν για πολλή πείνα.