Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Του χρόνου μας αρχή καλή

Να μια πρωτότυπη ευχή που διάβασα παραμονή Πρωτοχρονιάς στο ιστολόγιο της ‘Αχτίδας’ (βλέπε διπλανή στήλη: "Έγινα 50! Ε, και;"), και την απευθύνω με τη σειρά μου σε όλους:
Σας δίνω μόνο δυο ευχές για το καινούργιο χρόνο
πάμπλουτοι νάστε στη χαρά και πάμφτωχοι στον πόνο!

Αν ήταν να την τροποποιήσω λίγο, θα έλεγα: άνθρωποι νάστε στη χαρά και άρχοντες στον πόνο. Ο πόνος και η χαρά είναι δεδομένα της καθημερινής ζωής όλων μας. Τη χαρά να τη ζούμε μετρημένα, όχι εξωφρενικά, τον πόνο να τον υπομένουμε αρχοντικά, με υπόδειγμα τον Ιώβ που θύμιζε στη γυναίκα του: «Ει τα αγαθά εδεξάμεθα εκ χειρός Κυρίου, τα κακά ουχ υποίσομεν;».
Όσο κι αν οι εξωτερικές περιστάσεις δεν δικαιολογούν κάποια ιδιαίτερη αισιοδοξία, εύχομαι καλή χρονιά, γεμάτη ευλογίες. Έχει και για φέτος ο Θεός, όπως είχε πάντα. Αρκεί να Τον αφήνουμε να χωράει στη ζωή μας. Ας μη ξεχνούμε ότι ζούμε στο 2010 μ.Χ. Που σημαίνει όχι μόνο ‘μετά Χριστόν’, όπως λέγαμε προχθές, αλλά και ‘μετά Χριστού’.

5 σχόλια:

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Δεν ειναι κανουργια η ευχη -μαντιναδα φιλε μου

Στη Κρητη εχει παλιωσειιιιιιιιιιιιι

και χρονια

Λήμνος είπε...

Μήπως μέσα στον πόνο κρύβεται και η χαρά; Μήπως η απαισιοδοξία και το οικονομικό στένεμα που περνούμε θα οδηγήσουν σε αυτοκριτική, περισυλλογή και ενδυνάμωση; "Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό", λέει ένα ωραίο τραγούδι. Εύχομαι λοιπόν μέσα στη νέα χρονιά να "δυναμώσουμε", να χτίσουμε έναν πιο γερό εσωτερικό, πνευματικό κόσμο μέσα από τις χαρές, τους πόνους και τις δυσκολίες που μας επιφυλάσσονται.

IWN1998 είπε...

Καλή χρονιά με αγάπη, ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Σίγουρα ο πόνος και η χαρά συνυπάρχουν σε αυτή τη ζωή και ίσως ο πρώτος εν τέλει κυριαρχεί και αποτελεί συνηθέστατα το τελικό συναίσθημα της ανθρώπινης ύπαρξης. Επειδή το τι είναι ζωή είναι κάτι που επιστημονικά δέχεται δύσκολο ορισμό, ας ορίσουμε τουλάχιστον την ανθρώπινη ζωή σα την συνεχή προσπάθεια για το καλύτερο εφικτό.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Και τι φταίω εγώ, Ρίκη, αν η μαντινάδα ερχόταν κολυμπώντας από την Κρήτη και άργησα να τη μάθω;
Καλή χρονιά!

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Να της πληρωνες αεροπορικο εισητηριο να ερθει γρηγορα
χα χα χα


Χρονια πολλα φίλε μου!