Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Τηλεόραση που ντροπιάζει

Από τη σημερινή Καθημερινή αντιγράφω την ακόλουθη επιστολή, χωρίς κανένα άλλο σχόλιο πέρα από την πλήρη συμφωνία μου με το πνεύμα της (άγνωστής μου) γραφούσης:

Κύριε διευθυντά

Σας γράφω για ένα επεισόδιο του προγράμματος "Η Στιγμή της Αλήθειας". Καταρχάς δεν το παρακολουθώ, αλλά έχω ακούσει πολλά, όχι και τόσο κολακευτικά σχόλια γι’ αυτό. Τυχαία λοιπόν, καθώς έκανα «zapping», πέτυχα την ερώτηση που υποβλήθηκε στην παίκτρια: «Έχετε ποτέ παρενοχληθεί σεξουαλικά από κάποιο μέλος της οικογένειάς σας;». Εκτός από το γεγονός ότι αυτή η ερώτηση δεν έπρεπε ΠΟΤΕ να έχει υποβληθεί, δεν πίστευα στα αυτιά μου και πραγματικά συγκλονίστηκα όταν άκουσα το ακροατήριο να χειροκροτεί με την απάντηση «ΝΑΙ» της κοπέλας!

Τι είδους ηθικές αρχές έχουν οι άνθρωποι που δουλεύουν στο κανάλι του ΑΝΤ1; Προφανώς, το πρόγραμμα αυτό μαγνητοσκοπείται προτού μεταδοθεί στην τηλεόραση. Δεν θα μπορούσαν, τουλάχιστον, να έχουν την ευπρέπεια να σβήσουν το χειροκρότημα; Έχω μεγαλώσει και ζήσει σε άλλη χώρα της Ευρώπης, όπου είμαι βέβαιη ότι δεν θα επέτρεπαν ΠΟΤΕ να προβληθεί ένα τέτοιο επεισόδιο. Στην Ελλάδα, όμως, έχουμε την τάση να καυχιόμαστε ότι η πατρίδα μας είναι μία από τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης / του κόσμου. Αν λοιπόν ανήκουμε ως χώρα σε αυτήν την κατηγορία, πώς είναι δυνατόν να προβάλλουμε τέτοια ανήθικα προγράμματα και μάλιστα να έχουν και ανταπόκριση από το κοινό; Λυπάμαι πραγματικά για την ποιότητα αυτών των ανθρώπων, που συμμετέχουν σε τέτοιες αηδίες. Η μόνη δικαιολογία που μπορώ να σκεφτώ γι’ αυτήν τη συμπεριφορά τους είναι πως είτε ίσως είναι χαμηλού πνευματικού επιπέδου είτε είναι τόσο άπληστοι, που «τυφλώνονται» με την ελπίδα της νίκης μεγάλων χρηματικών ποσών, με συνέπεια να γελοιοποιηθούν όχι μόνο πανελληνίως, αλλά και να καταστρέψουν τις οικογένειές τους. Αυτή, όμως, δεν είναι δικαιολογία για τον ANT1, να παράγει και να μεταδίδει τέτοιου είδους τηλεοπτικά προγράμματα για την αύξηση της τηλεθέασης, που απευθύνονται σε χαμηλού μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου τηλεθεατές.

Ε. Παληου / Αθήνα

2 σχόλια:

Anastasios είπε...

Επιτέλους, διάβασα κι ένα ισορροπημένο σχόλιο γι' αυτήν την τελείως ανόητη και ανούσια τηλεοπτική παραγωγή, την οποία δεν μπόρεσα ποτέ να παρακολουθήσω για περισσότερο από μισό λεπτό.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Μήπως τέτοια προγράμματα όχι απλώς ‘απευθύνονται’, αλλά επιδιώκουν να διαμορφώσουν χαμηλού μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου τηλεθεατές;