Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Μνήμη Σπύρου Μακρή


Αναπάντεχα έλαβα χθες μια πρόσκληση από τηλεοπτικό σταθμό της πόλης μας να μιλήσω για τον τρόπο θανάτου του Χριστού στο σταυρό. Ασυνήθιστο το αίτημα, μια πρόκληση για σκέψη. Ευτυχώς υπήρχε ‘πρώτος διδάξας‘, ο αείμνηστος καθηγητής της αναισθησιολογίας Σπύρος Μακρής, του οποίου την ομιλία με θέμα Η επιστήμη μπροστά στη Σταύρωση και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού είχα την τιμή να προλογίσω περίπου τέτοια εποχή, πριν 31 χρόνια. Ξαναδιαβάζοντας το κείμενό του θυμήθηκα τον Πανεπιστημιακό Δάσκαλο (με κεφαλαία γράμματα) που συναντούσα περιστασιακά όρθιο στο λεωφορείο (ως ένα εξ ημών), που μας μιλούσε πάντα ευγενέστατα στον πληθυντικό, που έδινε παράδειγμα ακέραιου χαρακτήρα, σωστού επιστήμονα και πιστού ανθρώπου. Που στην εξόδιό ακολουθία του ο Άγιος Δημήτριος ήταν κατάμεστος (και) από τους φοιτητές του. Που άφησε ένα πρότυπο ζωής και συμπεριφοράς σε πολλούς από εκείνους που ευτύχησαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά του, εντός και εκτός αμφιθεάτρου. Αιωνία θα είναι η μνήμη του!

ΣΗΜ. Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας βρίσκεται στον παραπάνω σύνδεσμο.

2 σχόλια:

Anastasios είπε...

Πιστεύω πως θα πρέπει να μας πεις κάποια στιγμή λίγα πράγματα "για τον τρόπο θανάτου του Χριστού στο σταυρό". Είναι καλό να δούμε τι λέει η ένθεη επιστήμη για το θέμα αυτό.

Ίσως αύριο ή μεθαύριο, λόγω επικαιρότητος.

Λήμνος είπε...

Δεν γνώρισα τον αείμνηστο Σπύρο Μακρή παρά μόνο μέσα από το τευχίδιο το αφιερωμένο στη Σταύρωση και Ανάσταση του Χριστού και δηλώνω εντυπωσιασμένη και από την επιστημονική τεκμηρίωση αλλά και από τη σεμνότητα και την πίστη με την οποία παρουσιάζει τη δική του βιωματική προσέγγιση στο μοναδικό Γεγονός, την Ανάσταση του Κυρίου. Πρέπει να ήταν Δάσκαλος από τους λίγους. Πράγματι τυχεροί όσοι τον είχαν καθηγητή!