Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

Ο Κυβερνήτης

Διάβασα σε σημερινή επιστολή αναγνώστου στην ‘Καθημερινή’ ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας δεν καταδέχθηκε ποτέ να δεχθεί μισθό για τις υπηρεσίες του, με το σκεπτικό ότι: «εφ’ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν για να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».

Ίσως (και) γι’ αυτό είναι ο μόνος που έμεινε στην ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας με την επωνυμία Κυβερνήτης. Με κεφαλαίο το Κ.

[Στη φωτογραφία ο τάφος του Κυβερνήτη στην Κέρκυρα]

2 σχόλια:

ΑΠΟΣΤ-ΓΕΩΡ ΣΟΦΟΣ είπε...

Ο Ιωάννης Καποδίστριας ζούσε σε ένα μικρό σπίτι στο Ναύπλιο. Κοιμόταν περίπου 4 ώρες κάθε βράδυ και εργαζόταν συνεχώς. Λένε ότι το κερί στο δωμάτιό του ήταν αναμένο μέχρι τις 2.00 π.μ. και το παράθυρό του άνοιγε στις 6.00 π.μ.
Λέγεται επίσης πως τα 3/4 των προσωπικών του εισοδημάτων τα μοίραζε σε κάποιες χήρες και ορφανά αγωνιστών!
Ο ηγέτης πρέπει πάντα να δίνει το παράδειγμα, ιδιαίτερα όταν απιτεί θυσίες από το λαό.
Δυστυχώς οι περισσότεροι αυτό το ξεχνούν...

Ανώνυμος είπε...

Έμεινε στην ιστορία ως Κυβερνήτης, αλλά πρώτα πλήρωσε με τη ζωή του την προσωπική του ανιδιοτέλεια και την προσπάθειά του να "καθάρει" τη νεοϊδρυθείσα Ελλάδα από τους ιδιοτελείς που την λυμαίνονταν. Μήπως δεν αρκεί μόνο να ζεις με συνέπεια προς αξίες και ιδανικά, αλλά πρέπει να σφραγίσεις τη συνεπή ζωή σου μ' έναν μαρτυρικό θάνατο;