Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Park and Ride




Το κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι μεγάλες πόλεις (αλλά και οι μικρότερες) δεν μας είναι βέβαια άγνωστο. Πολλές συζητήσεις γίνονται (συνήθως για να γίνονται), πολλά μέτρα και λύσεις προτείνονται, καθένας θεωρεί πώς η δική του είναι καλύτερη (άρα δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουμε και να πράξουμε). Επιθυμώ κι εγώ να καταθέσω τη δική μου πρόταση, από την εμπειρία των τακτικών επισκέψεών μου στην Αγγλία.

Εκεί λοιπόν πολλές πόλεις (π.χ. Οξφόρδη, Καίμπριτζ, Exeter κ.α.), κυρίως αυτές που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών για λόγους εκπαιδευτικούς, τουριστικούς, εμπορικούς και άλλους, έχουν καθιερώσει το σύστημα που φέρει το όνομα του τίτλου. Σε απλά ελληνικά, σημαίνει ‘αφήνω το αυτοκίνητο και παίρνω το λεωφορείο’. Κάθε είσοδος της αντίστοιχης πόλης έχει ένα μεγάλο πάρκινγκ (η ύπαρξη του οποίου γνωστοποιείται στον επισκέπτη μερικά χιλιόμετρα νωρίτερα), όπου μπορεί να αφήσει το αυτοκίνητό του, συνήθως δωρεάν, και να μπει στην πόλη με λεωφορείο που ξεκινάει έξω από το πάρκινγκ και οδηγεί απευθείας στο κέντρο της πόλης. Αν κρίνω από τις εκατοντάδες των αυτοκινήτων που είδα το καλοκαίρι στο πάρκινγκ του Exeter, το μέτρο έχει απόλυτη επιτυχία. Εξυπηρετεί κυρίως τους επισκέπτες, που συχνά περιφέρονται άσκοπα σε μιαν άγνωστη πόλη μέχρι να βρουν τον προορισμό τους, αλλά και όσους μένουν στα περίχωρα και θέλουν να αποφύγουν την ταλαιπωρία της αστικής οδήγησης, που συνεπάγεται κόστος, εκνευρισμό, αλλά και επιβάρυνση της ατμόσφαιρας. Φτάνοντας για πρώτη φορά στην πόλη, αφήσαμε το αυτοκίνητο, βγάλαμε φθηνό εισιτήριο με επιστροφή στο λεωφορείο, και τριγυρίσαμε με άνεση το ιστορικό κέντρο και την αγορά της πόλης, χωρίς την έγνοια του χρόνου στάθμευσης, που δεν μας κόστισε τίποτε.

Δύσκολο θα ήταν να δούμε κάτι τέτοιο και στα μέρη μας; Λίγη καλή θέληση χρειάζεται, και πολλή και συστηματική προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου. Πριν φτάσουμε στην ανάγκη να βάζουμε διόδια εισόδου για την πόλη, όπως στο Λονδίνο.

[Οι φωτογραφίες είναι από τον αγγλικανικό καθεδρικό ναό του Exeter, που φιλοξενεί και την εικόνα της Παναγίας, φτιαγμένη από Άγγλο αγιογράφο.]



1 σχόλιο:

Anastasios είπε...

Ο Αγγλικανός Επίσκοπος του Exeter είναι γνωστός για τα φιλορθόδοξα αισθήματά του.
Πριν από λίγα χρόνια το Πανεπιστήμιο της πόλης προσέφερε επίτιμο διδακτορικό στην Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
Η φιλοξενία που προσέφεραν στον Παναγιώτατο και την συνοδεία του (ήμουν κι εγώ μέλος της ευρύτερης αποστολής) ήταν πλουσιοπάροχη και αρχοντική.