Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Αλήθεια και Μέσα Ενημέρωσης

‘Καπέλο 3.452 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει το 2009 η μέση οικογένεια’, μας ενημερώνει σημερινή εφημερίδα, αναλύοντας στη συνέχεια τις ποικίλες επιβαρύνσεις που μας περιμένουν. Δεν μας λέει βέβαια τίποτε άγνωστο: απλώς ‘παίζει’ το θέμα του κόστους ζωής μια και δεν έχει τίποτε άλλο πιο ‘επίκαιρο’, κάνοντας συγχρόνως και την προσφιλή της ‘αντιπολίτευση’. Και μια και παίζει στη χώρα που εφεύρε το ‘τζάμπα όλα’, βρίσκει αντίκρισμα. Ή έτσι νομίζει.

Παραφράζοντας τη γνωστή επιγραφή από τον τάφο του Καζαντζάκη, θα μπορούσε κανείς να μονολογήσει:Δεν πιστεύω καμιά εφημερίδα (ή άλλο Μέσο), δεν ελπίζω σε καμιά εφημερίδα (ή άλλο Μέσο), είμαι λεύτερος’.

1 σχόλιο:

pascha είπε...

Καζαντζακης!!Καλος, πολυ καλος και παρεξηγημενος. Ιδιαιτερα απο τον εκκλησιαστικο χώρο που ποτε δεν εμαθε να σεβεται και να αγαπα το προσωπο, ξεχωρα απο τις οποιες πεποιθησεις.
Πιστη!!Δυσκολη η σημερινη εποχη για πιστη σε οτιδηποτε. Αλλα...εχει ολα τα πλεονεκτηματα, η σημερινη εποχη, να οδηγησει σε αυτο που ονομαζουμε αληθεια. Οταν τα παντα καταρρεουν διπλα μας στρεφομαστε στο υπερβατικο,στο αδυνατο. Ασχετα αν σημερα οι εκφραστες, ας πουμε, του υπερβατικου τα χουν κανει μουσκεμα.
Το θεμα ειναι αν η πιστη, η οποια πιστη, οδηγει στην ελευθερια, οπως την εννοει ο καθε ανθρωπος ξεχωριστα.