Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Τρέχοντα θέματα

Δεν θαυμάζω ιδιαίτερα το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ. Το βρίσκω πολύπλοκο, αλλά βέβαια εξυπηρετεί μια ομοσπονδιακή χώρα που αποτελείται από πενήντα διαφορετικά κράτη (η κάθε πολιτεία έχει ουσιαστικά υπόσταση κράτους, με δικό της κυβερνήτη και κοινοβούλιο και νόμους), με την οποία δεν μπορεί να συγκριθεί η δική μας χώρα. Όμως αν κάτι πρακτικό (και αξιόλογο) ξεχωρίζω από το σύστημα αυτό είναι ότι οι πάντες γνωρίζουν πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές και πότε θα αναλάβει καθήκοντα ο πρόεδρος που θα εκλεγεί από αυτές. Ας συγκρίνουμε το δεδομένο αυτό με τη δική μας πολιτική πραγματικότητα, στην οποία συζητούμε για εκλογές εδώ και ένα εξάμηνο τουλάχιστον, αλλά ακόμη δεν έχουμε ακούσει τίποτε για την ημερομηνία τους. Έστω κι αν πρόκειται να γίνουν σε ένα μήνα και κάτι (σύμφωνα με τις διαρροές). Το συμπέρασμα δικό σας.

     Αυτό δεν είναι βέβαια το μόνο επιλήψιμο σημείο του συστήματος. Αλλάζουμε εκλογικό νόμο κάθε τρεις και λίγο κατά βούλησιν, με τη μέθοδο ΟΦΑ (Όπως Φυσάει ο Αέρας, για όσους δεν ξέρουν τα αρχικά αυτά), είτε για να ικανοποιήσουμε μια κάποια ιδεολογία (π.χ. απλή αναλογική) είτε για να εξασφαλίσουμε την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Ετοιμαζόμαστε για εκλογές (όποτε γίνουν), και ένα τουλάχιστον κόμμα δεν μας λέει ποιον προορίζει για πρωθυπουργό της χώρας, ενώ στις ειδήσεις κυριαρχούν όχι τόσο τα γεγονότα όσο οι απαξιωτικές δηλώσεις των αρχηγών, των εκπροσώπων, των υπουργών και των προαλειφομένων για υπουργικές θέσεις (που αποτελούν αντικείμενο παζαριού των υποψηφίων με τους αρχηγούς τους). Και άλλα πολλά.

     Να μην το ξεχάσω, μια και αποτελεί κι αυτό κυρίαρχο θέμα των ημερών: η τιμή του μπακαλιάρου. Όχι πόσο τον εκτιμούν τα άλλα ψάρια για την αξία του, αλλά πόσο θα τον πληρώσουν οι καταναλωτές εν όψει του Ευαγγελισμού. Μέγα το θέμα ασφαλώς. Ωστόσο, ανασκαλεύοντας Τυπικό, Μηναίο και Τριώδιο δεν βρίσκω πουθενά τη λέξη ‘βακαλάος’ ως απαιτούμενο του εορτασμού. Προβλέπεται κατάλυση ιχθύος, που περιλαμβάνει όλα τα αλιεύματα, από την ταπεινή σαρδέλλα μέχρι τον σολωμό και τον ξιφία. Συνεπώς διαλέγετε και παίρνετε, αγνοώντας τους διάφορους ‘μπακαλιάρους’ των μέσων ενημέρωσης.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: