Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Παγκόσμια Ημέρα Κωδικών

 Οι παγκόσμιες ημέρες έχουν γίνει ένα είδος μόδας. Αρχικά αφιερωμένες σε σοβαρά θέματα, έχουν πλέον φτάσει να ‘τιμούν’ κάθε είδους εξυπνάδα, ή ανοησία, ή ψώνιο (ας μην εξειδικεύσουμε το ζήτημα…). Έτσι σήμερα βλέπω σε υπότιτλο του Google ότι και οι διάφοροι κωδικοί απέκτησαν την παγκόσμια ημέρα τους.

     Για να λέμε και του στραβού το… άδικο (όχι μόνο το δίκαιο), έχουμε γεμίσει τη ζωή μας με κωδικούς κάθε είδους: PIN, PUK, usernames, passwords, subscription keys και δεν συμμαζεύεται, καθένα για δική του χρήση, καθένα με τους δικούς του κανόνες (τι γράμμα, αριθμός ή σύμβολο επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται, πόσο μακρύ ή κοντό πρέπει να είναι, αν έχει χαμηλή, μέτρια ή υψηλή ασφάλεια), καθένα με τη δική του διάρκεια και υποχρέωση ανανέωσης (από τρίμηνη μέχρι ετήσια). Καθημερινές ασκήσεις μνήμης μέχρι ένα σημείο, αναγκαστική καταγραφή από εκεί και πέρα: το μήκος και η πολυπλοκότητα κάποιων δεν ευνοούν την αποστήθιση. Από τους τραπεζικούς λογαριασμούς μέχρι τις δημόσιες υπηρεσίες και από το άνοιγμα του υπολογιστή μέχρι τα επιμέρους ειδικά προγράμματα (διαχείριση ασθενών, συνταγογράφηση, έκδοση ηλεκτρονικών αποδείξεων κτλ.), όλα θέλουν τον κωδικό τους. Ούτε τηλέφωνο δεν μπορείς να πάρεις χωρίς τον κωδικό σου. Κι αν κάποιον ξεχάσεις ή τον πληκτρολογήσεις λάθος, κακό που σε βρήκε. Η ανάκτηση ή αντικατάσταση ή το ξεκλείδωμα της εφαρμογής που κλείδωσε μπορεί να χρειασθεί από λίγα λεπτά μέχρι ημέρες ή και εβδομάδες, από τηλεφωνήματα και e-mail και SMS μέχρι επίσκεψη σε κατάστημα τραπέζης, με επαλήθευση στοιχείων και ενεργοποίηση άλλων μηχανισμών και βάλε. Μη μπλέξεις! Φαντάζομαι ότι μια επίφοβη κατάρα του μέλλοντος μπορεί να έχει τη μορφή: «Να μη θυμάσαι τα PIN σου!»

     Βέβαια όλα αυτά αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στη δική μας ασφάλεια. Όπως και τα τείχη, τα κάγκελα, τα παραπετάσματα, τα συρματοπλέγματα, οι κλειδαριές, οι συναγερμοί  που προστατεύουν σπίτια και επιχειρήσεις και αυτοκίνητα. Μόνο που όλες αυτές οι ‘ασφάλειες’, κρατώντας κάποιους απ’ έξω, ουσιαστικά κρατούν και τους κατόχους τους φυλακισμένους στην… ασφάλειά τους.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικά εύστοχες διαπιστώσεις!
Ειδικά η "προφητεία" για την κατάρα του μέλλοντος...!
Προσυπογράφω!